Människor och tro

Avhugget huvud - provokation men inte hädelse

Johannes Döparens huvud på ett fat. Det var vad Herodes ordnade fram på begäran av en kvinnlig släkting. Huvudet men inte fatet finns nu på ett museum här i London. På snittytan ser man matstrupen, blodkärlen och musklerna och blod som har skvätt upp på huden. Han har halvöppen mun och halvslutna ögon.

Träskulpturen av Johannes huvud är en del av utställningen The sacred made real på National Gallery. Under sextonhundratalet skedde en kursändring inom den religiösa konsten i Spanien. Både måleri och skulptur blev väldigt realistiskt. Syftet var att skaka om, att chockera, att få det heliga att komma närmare betraktaren. Och jag blir särskilt berörd av skulpturerna, ofta i naturlig storlek. Jesus kropp, just nertagen från korset, ligger på en brits, utmärglad, koagulerat blod från flera sår, och den uttryckslösa för att inte säga döda blicken. Och att kunna gå runt skulpturen och se kroppen från flera håll förstärker upplevelsen.

Om vi då går tillbaka till Johannes Döparens avhuggna huvud så är det ännu mer realistiskt än Jesus döda kropp. Så verklighetstroget att konstkännare tror att konstnären kan ha använt huvudet från en avrättad brottsling som modell. Och jag hajjar till när jag kommer in i rummet och får syn på huvudet, lite chockad, lite äcklad. Och det var ju konstnärens syfte.

Men är det ärevördigt att framställa ett helgon på det här sättet. Är det att häda. Knappast. Men om man skulle kalla det här i trä utsnidade Johannes Döparen-huvudet för jävla träskalle. Kanske ett fånigt exempel men på Irland testas just nu gränsen för hädelse. Vid årsskiftet infördes en ny hädelselag. Den som skymfar eller förolämpar sådant som hålls heligt kan få böta så mycket som en kvarts miljon kronor.

Egentligen så hade Irland redan ett förbud mot hädelse i lagen. Men den lagen var gammal och otydligt skriven och var svår att tillämpa. Och istället för att som i de flesta andra västländer passa på och avskaffa lagen så gjordes en omskrivning så att den skulle gå att använda. En tillbakagång till medeltiden, inskränkning av yttrandefriheten och därmed ett slag mot demokratin säger kritikerna.

En grupp som kallar sig Ateist Irland har bildats för att bekämpa lagen. Och på hemsidan publiceras 25 citat som gruppen anser kan uppfattas som hädande. Detta för att provocera och testa den nya lagen. Ett par av citaten kommer från Bibeln och lär knappast ge några böter. Men ett Frank Zappa-citat är lite mer provokativt. I citatet hävdar Zappa att om man förlitar sig på den där gubben som sitter på ett moln och som har den stora boken, och som vet om man har varit ond eller god, då är det chimpanshjärnan som styr. Ja, vi får väl se vad de irländska domstolarna säger om det.

För människor och tro

Johan Prane London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista