Shibu Dasan och Staffan Sonning på väg ner från alpen. Foto: Verena Frey.
p1-morgon

Tack finanskrisen för min goda hälsa

Jag kan andas igen. Det är mycket trevligt. Jag tror det är finanskrisens förtjänst. Jag har varit sjuk i en månad. Lungorna har varit fyllda av något obehagligt. Jag ska nog bespara er detaljerna. Svårt att prata, svårt att sova och rosslande andetag som kunde skrämma små barn. Kortison och diverse andra dekokter har inte hjälpt. Men nu!

Inte en rossling.

Vad har detta under nu med finanskrisen att göra? Jo jag åkte till Davos i Schweiz för att bevaka Världsekonomiskt forum. Jag är ekonomikorrespondent och följer förändringen av den ekonomiska världskartan i spåren av finanskrisen.

I Davos är det nästan omöjligt att få tag på hotellrum. Därför blev jag både förvånad och mallig när jag lyckades få ett rum i ett hotell som internetsidan hävdade låg bara 8 minuter med buss från Davos centrum.

Dagen innan jag skulle åka fick jag som tur var av en slump reda på att det inte var riktigt med sanningen överensstämmande. Efter 8 minuter med buss skulle det nämligen vidta 20 minuter med snöskoter eller något.

Det är tur jag är från Norrland. Tre journalister från Brasilien avbokade i förfäran när de insåg att det hotell de bokat till var en enslig Alphydda med åtta rum, nästan uppe vid toppen på ett berg, endast nåbar med terrängfordon. Jag hann ner i källarförrådet och gräva fram överdragskläderna.

Det visade sig att jag skulle hoppa av vid bussens slutstation. Och det var Davos berömda höghöjdsklinik för lungsjuka. Varje rum har egen terrass med vilsängar där man ska ligga och andas in den helande alpluften när vädret tillåter. Det bådade gott.

Men som sagt jag skulle vidare och upp på ännu mer helande höjder. Jag blev upplockad av en påpälsad figur som körde en fyrhjuling med larvfötter. Chauffören visade sig vara indier!

Han heter Shibu Dasan och är ayurveda-terapeut. Jodå, jag tog reda på vad det är. Det är ett tre tusen år gammalt hälsosystem med rötter i de indiska Veda-skrifterna.

Men Shibu är också kock i Alphyddan som han driver tillsammans med sin fru, schweiziskan Verena Frey som är terapeut med transaktionsanalys som specialitet.

Herregud. Jag är från Sorsele, jag tror inte på sånt där.

Som väl var blev jag inte erbjuden vare sig handpåläggning eller analys. Däremot en fet frukost varje morgon, fyrarättersmiddag varje kväll, fullständig tystnad och alpluft. Det kallar jag terapi. Jag sov som en gris.

Och tro det eller inte, men när jag hoppade av fyrhjulingen vid lungkliniken sista morgonen så var lungorna som nysotade. Tack finanskrisen!

Staffan Sonning, Stockholm
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".