Ett liv vid foten av Acropolis

 Han är 55 år och snart pensionär. Giorgios har arbetat hela sitt liv i restauranger på hotell. Tio år på Rhodos och resten i Aten på en takterass med förunderlig utsikt över Acropolis.

Här serverar han gäster varje dag mellan klockan 18 och 01. Det räknas som ett tungt arbete och därför har han nu samlat tillräckligt många timmar av hårt arbete för att kunna gå i pension som 55 åring. Han gör några eleganta beräkningar på mitt bords pappersduk. Det syns att han har koll på detta.

- Så här många timmar har jag arbetat i tungt arbete och nu har jag en lön som är 1 300 euro. När jag går i pension så kommer jag få 1 450 euro. Jag klarar mig precis för nu ändrar de lagen, men jag går under den gamla säger han belåtet.

  Sen beskriver han i detalj sin ekonomi. Han tjänar 1 300 euro och äger sin lägenhet som är 62 kvadratmeter stor. Inte så stor, men räcker för honom som frånskild man. Och ja han lagar all sin mat själv för det blir billigare, han åker till grönsaksmarknaden och köper spenat som han lagar med ris, sen går han på fiskmarknaden och köper fisk som han steker. Han gör en meny för varje vecka som han följer. Det blir billigare, sen äter han lite på kvällen på sin restaurang också.

  Han har två lån att betala av, han köpte spis, kylskåp och tvättmaskin till lägenheten för 1 300 euro, det betalar han av med 150 euro i månaden så det ska vara betalt när han går i pension, ett möbellån på 100 euro betalar han också. Hans övriga kostnader är inte så stora, han unnar sig en söndagstidning varje vecka, för med tidningen följer en DVD som kostar fyra euro. Filmerna tittar han på hemma i lägenheten. Förr kostade filmer 10 euro att köpa, men sen tidningarna började sälja dem för fyra har alla butiker stängt, utom en som köpte upp deras lager och nu säljer för 1, 50 euro. Där handlar Giorgos också filmer.

  Varje månad sparar han 700 euro av sin lön på banken. Hans enda dotter, som studerar till ekonom, har tillgång till kontot. För skulle han behöva en operation då kan det bli dyrt, om man inte betalar tar läkaren död på en, påstår han. Så sparbufferten är för sådana oförutsedda händelser. En gång i veckan kommer dottern och äter hos sin pappa, annars bor hon med mamman.

 Men vad ska han göra med alla sparpengar annars då och när han sen blir pensionär och ledig, frågar jag. Blir det inte tråkigt att gå i pension redan som 55 åring.

  - Då ska jag köpa mig en ny fru, säger han och skrattar stort samtidigt som han förtroligt lägger handen på min axel och bjuder mig på ännu ett glas vitt grekiskt vin.

 Utanför i sammetsnatten syns Acropolis på sin klippa lysa gult och lockande i natten. Men för Giorgos är det bara en vardaglig syn, ingenting han tänker på som något särskilt längre. 

  Han är lite orolig för nya sparpaket från regeringen, men lika bergsäker att han verkligen får sin pension och kan sluta jobba. På Rhodos bor två systrar kvar som också jobbat i tunga jobb som hotellstäderskor. De har redan gått i pension som 45 åringar, men de får bara 700 euro i månaden, för de jobbade bara under högsäsong så de kunde inte samla ihop lika många timmar som Giorgios har gjort.

 Det är inte svårt att förstå den stukade grekiska självkänslan idag. Bara det att växa upp som grek måtte vara ett tungt ok att bära. Det där med redan de gamla grekerna och att ha förfäder som kom på och utvecklade det mesta av dagens civilisation kan inte vara så lätt. Och att sen se samma civilisation ligga i visserligen vackra men ändå ruiner och det egna landet huka under en skuld som kommer ta många år att betala igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".