Kiasma i kris?
Kulturnytt

Kiasma ställer in höstutställning

Kiasma, museet för samtidskonst i Helsingfors, söker ny chef. I chefbytets kölvatten har en debatt utbrutit, där museet bland annat anklagas för att missa viktiga utställningar på grund av en alltför tungrodd administration. Och nu tvingas Kiasma ställa in höstens stora utställning.

– Jag har varit här åtskilliga gånger under årens lopp, och alltid slagits av att intrycket av byggnaden är större än intrycket av konsten, säger Kenneth Larsson från Sverige som är på besök i Helsingfors.

Vi stöter på varandra vid skulptören Ilmari Grytas verk Overture på Kiasma. Overture är, skulle man kunna säga, en blandning av en likkista, speldosa och flipperspel.

Kiasma fick från starten för drygt tio år sedan mycket beröm både för hur museet ser ut och för dess innehåll. Men nu, när Kiasma skall byta chef, är det många som kritiserar verksamheten. Bristande ledarskap gör att museet har förlorat greppet, säger en av dess tidigare chefer Tuula Arkio. Kiasma lyfter inte fram den riktigt nyskapande konsten, den konst som befinner sig i marginalen, tycker hon.

Men alla Kiasmabeökare håller inte med.

– Visst skall det finnas radikala saker, men inte överallt. Det måste finnas lite för alla. Åtminstone om man vill ha besökare, säger Sanna Kauppinen efter ha begrundat likkist-speldose-flipperspelet.

Den nu avgående Kiasmachefen Berndt Arell håller inte med om kritiken. Jo, administrationen i ett statligt museum är tungrodd och anslagen har minskat drastiskt och det påverkar. Till exempel har Kiasma tvingats avboka en stor utställning i år för att spara 2 miljoner kronor.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se


Share

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".