1 av 2
Užgavénés - festival i Vilnius. Foto:Christer Fridén/SR
2 av 2

Užgavénés - nu kommer våren!

Lite överraskad blev jag när jag kom till Vilnius i tisdags. Gator och torg är fulla med folk. En del är utklädda i färgglada dräkter och underliga masker. Andra sitter och äter pannkakor vid långbord i fem graders kyla.

Många bär brödkringlor i snören om halsen. Och på en del håll brinner eldar ungefär som påskbrasor eller valborgsmässoeldar. Dom flesta affärer är stängda och det vilar en karnevalsstämning över hela stan.

Vad är nu detta?

Jo, visar det sig, jag har hamnat mitt i Užgavénés – den dag litauerna jagar bort vintern.

Det här är en sed som har traditioner långt bak i historien, innan litauerna som sista europeiska folk kristnades under sen medeltid. Men så småningom har också kristna element förts in i traditionen. Till exempel det där med att bära brödkringlor om halsen och äta så mycket pannkakor man bara orkar. Detta för att klara fastan som börjar när Užgavénés är slut.

Men dom runda gula pannkakorna symboliserar också solens ankomst. Och på kvällen utkämpas en strid mellan en tjockis som skall föreställa vintern och en smal man som skall spela våren. Meningen är att våren skall vinna och tjockisen jagas bort.

Och folk ropar ”vinter, vinter försvinn från min gård” och man sätter eld på figurer som skall föreställa vintern.

Fast dom lyckades inte så bra. Nästa morgon är det ännu mer snö på gator och trottoarer och det är kallt och blåsigt.

Men vad gör det? Det är ju roligt att festa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".