Radiosporten

Queen of Speed brittisk OS tröst

Hela Storbritannien blev panikslaget när snön och kylan slog till här före jul. Vägarna beckade igen, skolorna stängde och TV-reportrar kunde stå i direktsändning och visa att det hade snöat hela fyra tum under natten, alltså en decimeter. Nej, snö och is är inga naturliga element för britterna:

Men det har inte hindrat dom från att ta sig över till Vancouver och dom gick väl ut ganska försiktigt:

I skidåkningen hamnade Fiona Hughes på 68:e plats på 10 kilometer, herrarna Musgrave och Young kom 55:a respektive 74:a på 15 kilometer. Och i skidskytte blev det 56:e plats för Lee-Steve Jackson.

Utför gick det bättre, riktigt bra i damernas störtlopp tyckte dom brittiska TV-kommentatorerna. Den första åkaren i damernas störtlopp tjeckiskan Klara Krizova ramlade - startande nummer två - brittiskan Chemmy Alcott klarade sig ner och ledde förstås - eller låg på guldplats som dom brittiska kommentatorerna uttryckte det - och den behöll hon efter åkare nummer tre men när den fjärde åkaren amerikanskan Stacey Cook gick i mål konstaterade kommentatorerna - besviket - att Alcott inte längre hade kvar platsen överst på prispallen - Alcott slutade så småningom som nummer 13.

Men TV-kommentatorerna behövde inte deppa så länge:

- Amy Williams is the queen of speed in Canada. Ah, my godness what a dignified way to finish. She´s olympic champion.

Fartdrottningen - Amy Williams - slog till i förrgår kväll med guld i skeleton. På den lilla kälken med näsan bara nån decimeter över isbanan i över 140 knyck vann hon en överlägsen seger. Hon är från Bath i sydvästra England och har ingen bana att träna på hemma - i varje fall ingen med is på - utan bara en asfaltsbana där hon kan träna starter. Det här var det första individuella guldet för Storbritannien i ett vinter-OS sen 1980 och när det gäller kvinnliga idrottare får man gå tillbaka ända till 1952. Så trots dom inledande 68:e och 74:e platserna så är det här ett lyckat OS för britterna så här långt.

Och då får man ju inte glömma att kvar att avgöras är en idrott där vinterväderleken inte är så påträngande - och då tänker jag på inomhusidrotten curling - där Storbritannien både på herr och damsidan har erövrat guldmedaljer i tidigare OS och VM och har goda chanser att gå vidare till semifinal.

Johan Prane London