Radiosporten

Så upplever världen OS

Fyra igen! Finland gråter sedan Janne Ahonen återigen missat OS-medaljen med minsta möjliga marginal.

Värderade Finlands idrottstokiga folk, sa den finländske backhopparen Janne Ahonen när han inledde presskonferensen för två år sen där han meddelade att han lägger av. Han var dubbel världsmästare, tredubbel lagmästare och dubbel världscupsmästare. Och fem gånger hade han vunnit den tysk-österrikiska backhopparveckan. Men han hade ingen olympisk medalj. Däremot har han hamnat på den retfulla fjärdeplatsen tre gånger. 

Det där med Finlands idrottstokiga folk var sant. Men att han la av var inte sant. Efter ett år hade han ångrat sig och tog sikte på Vancouver. Nu skulle det bli olympisk medalj. 

Finländarnas olympiska intresse går inte att missa. Nu är det TV-flimmer från vart och vartannat fönster långt in på nätterna. Förhoppningarna om framgångar på is och snö i backar, pister, spår, banor och rinkar är stora. Och Janne Ahonen skall äntligen få den olympiska medalj som alla unnar honom.

Neeej, fyra igen, ropar tidningsrubikerna efter tävlingen i lilla backen i lördags. Och finländarna lider med Janne Ahonen. Och efter gårdagens stora backe lider dom ännu mer. Ahonen brydde sig inte om att hoppa den andra omgången efter att ha skadats i provhoppet och misslyckats i första tävlingshoppet.

Nu återstår en chans för Janne Ahonen och det är laghoppningen och det idrottstokiga Finland håller tummarna för att skadan inte skall sätta stopp för honom att åtminstone ställa upp i det som mänskligt sett är hans sista chans till en OS-medalj. 

Det är lite deppigt i Finland just nu. För inte bara Janne Ahonen har misslyckats. Nästan alla andra har också misslyckats. Utom en, snowboardåkaren Peetu Piiroinen, som tog silver i halfpipe, en sport som många finländare, hur idrottstokiga dom än är, knappt vet vad det är. Slyngelsport, fnyser en del. 

Men ännu återstår en veckas tävlingar. Och då skall det hända som hela vinter-OS egentligen går ut på, nämligen att slå Sverige i ishockey. Inget är så viktigt.

Segern över Sverige i finalen i hockey-VM i Stockholm 1995 är något man pratar om här i Finland som om det hände i går. För övrigt är Tre Kronor mest ett nationellt trauma. En hockeyseger över Sverige skulle lindra sorgen över uteblivna framgångar mer än något annat. Och dessutom, tror många finländare, ingjuta mer sisu i finländarna under den kommande veckan. För ännu är inte hoppet ute, även om den finländska OS-lagledningen i dag avskrev målet 12 medaljer. För så många medaljer kan inte utförsåkerskan Tanja Poutianen och det finländska damlandslaget på skidor ta. Det är dom, förutom hockeylaget, som den kommande veckan skall rädda Finlands ära och ge belöning för alla sömnlösa nätter framför TVn. 

Också på andra sidan Finska Viken, i Estland, följer man spänt vad som händer i Vancouver. Jag vet nu inte om dom är lika idrottstokiga som finländarna men skidåkarna är nationella ikoner efter att ha tagit hem 6 medaljer i tidigare olympiska spel. I Vancouver har det hittills bara blivit en, en silvermedalj för skidåkerskan Kristina Smigun-Vähi på 15 kilometer. För esterna var det en liten besvikelse att det inte blev hennes tredje olympiska guld, men dom hade inte räknat med Charlotte Kalla. 

I Lettland är det ishockeylandslaget som är den stora grejen, men det har inte alls gått bra för laget. Några hockeymedaljer blir det inte. Men letterna är inte så ledsna för det. Två silvermedaljer är skörden hittills, i skeleton och rodel. Det är mer än landet någonsin lyckats med i tidigare vinterspel där det sammanlagda facit är ett enda brons.   

Litauen då? Nja, i Litauen är inte olympiska vinterspelen nån stor grej. Få deltagare och inga förhoppningar. Och aldrig nån medalj tidigare heller. Och sportbarerna visar fotboll på TV istället.