1 av 3
Mossad misstänks ligga bakom mordet på Hamasledaren Mahmoud al-Mabhouh. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.
2 av 3
Skärmdump från Mossads hemsida
3 av 3
Dessa handskar bars av en Mossadagent under kidnappningen av Adolf Eichmann.

Mytomspunna Mossad med rätt att döda

De är verkliga agenter "med rätt att döda". Mossad är Israels hemliga spionorganisation som bland annat har i uppgift att mörda landets fiender var de än befinner sig. Senast misstänks de ha slagit till i Dubai där en högt uppsatt Hamasledare mördades på sitt hotellrum.

Det var den 19 januari. Först dagen efter hittade hotellpersonalen kroppen efter Mahmoud al-Mabhouh och då hade sannolikt de minst elva i mördargruppen redan lämnat landet.

Al-Mabhouh var ingen duvunge. Han hade haft en viktig roll i att bygga upp den militära grenen av den islamistiska rörelsen Hamas, som bland annat kontrollerar Gazaområdet. Han var i Dubai, tror man, för att införskaffa vapen till organisationen från dess beskyddare Iran.

Polisen i Dubai säger att man är nära nog helt övertygad om att mördarna var utskickade av Mossad och att de utnyttjade falska pass från Tyskland, Irland, Storbritannien och Frankrike i operationen. Det i sin tur har lett en skarp men inlindad protest mot Israel från EU.

Mossad är en mytomspunnen organisation som givetvis verkar i det fördolda och ofta är det när något gått snett som verksamheten kommer ut i ljuset. Som i Dubai. Flera led i komplotten mot Mahmoud al-Mabhouh fångades av övervakningskameror, som till exempel när två Mossadagenter skuggade sitt offer utklädda till tennispelare.

Mossad kom igång 1949, ett år efter att Israel grundats och uppgiften är att på olika sätt sörja för nationens säkerhet; trots sin starka militärmakt uppfattar Israel sin existens som ständigt hotad.

Mossad ska inte blandas samman med Shin Beth som är det israeliska kontraspionaget. Översatt till amerikanska är Mossad detsamma som CIA medan Shin Beth motsvarar FBI. Dessutom finns det en militär underrättelsetjänst.

Högkvarteret för organisationen finns i Tel Aviv där huvuddelen av de drygt 1 000 anställda arbetar. Det mesta är alltså hemligt men numera vet man i varje fall vad chefen heter, det är Meir Dagan som haft posten sedan 2002.

Nu för tiden har naturligtvis även en spionorganisation en webbsida. På den sägs det att Mossads första uppgift är "hemlig underrättelseinhämtning utanför Israels gränser". Det handlar alltså om att försöka skaffa sig största möjliga kunskap om vad landets fiender planerar, och det är det som huvuddelen av organisationens anställda sysslar med.

Men en annan av de viktigaste uppgifterna är att "planera och utföra specialoperationer" i främmande länder. Detta inkluderar alltså sådana saker som lönnmord, kidnappningar och annat, till exempel kanske terrordåd.

De här "våta uppgifterna" (eftersom de resulterar i blod) utförs av ett specialkommando på cirka 50 personer som heter Kidon och som betyder bajonett eller sabel. Varje mord måste godkännas av regeringschefen. Det betyder att om det verkligen var Mossad som dödade Mahmoud al-Mabhouh så utfärdades dödsdomen av premiärminister Benjamin Netanyahu.

I början var Mossads arbete i hög grad inriktat på att bekämpa tidigare nazistiska vetenskapsmän som efter kriget hjälpte Egypten med att utveckla vapen. En av de mest betydelsefulla i organisationen under denna tid var Yitzhak Shamir som sedermera blev premiärminister. Shamir hade en bakgrund inom judiska terrorgrupper mot engelsmännen och han hade bland annat givit order om mordet på greve Folke Bernadotte.

Märkligt nog var det en helt fredlig aktion från Mossad som för första gången gav internationellt eko. 1956 höll sovjetledaren Nikita Chrusjtjov ett omvälvande tal inför partikongressen där haninför förstummade åhörare tog avstånd från Stalintidens förtryck. Talet var extremt känsligt och hölls vid en hemlig session på kongressen. Men Mossad fick via sina kontakter tag på texten och Chrustjovs ord spreds ut över världen.

Bara några år senare var det dags för Mossads kanske mest uppmärksammade och framgångsrika aktion, kidnappningen av Adolf Eichmann.

SS-mannen Eichmann var en de främsta ansvariga för judeutrotningen under andra världskriget. I samband med krigsslutet gick han under jorden. Han hamnade i Argentina där han levde undert namnet Ricardo Klement. Men Mossad kom honom på spåret, han kidnappades och fördes till Israel där han ställdes inför rätta för sina brott. Han dömdes till döden och hängdes.

Fram till sexdagarskriget 1967 var Mossad mest inriktad på de omgivande arabstaterna. Bland annat lyckades man nästla in en agent i Syrien som kunde avslöja en stor del av landets försvarsförberedelser. Det gjorde det möjligt för Israel att erövra Golanhöjderna, ett område som man fortfarande behärskar.

Efter kriget och ockupationen av Västbanken och Gazaområdet växte motståndet från palestinierna och verksamheten kom då att fokuseras på dem och på de terrorgrupper som verkade.

En spektakulär operation som Mossad genomförde var att döda dem som låg bakom massakern vid OS i München 1972 då elva israeliska idrottsmän mördades av palestinska terrorister. En serie mord utfördes i en rad europeiska länder men i norska Lillehammer blev allt fel. En helt oskyldig människa sköts ihjäl och Mossads roll avslöjades.

Operationen har dramatiserats i Steven Spielbergs film München vilket ytterligare bidragit till mytologiseringen av Mossad.

Ett annat totalt misslyckande var försöket att mörda Hamasledaren Khaled Mashal i Jordaniens huvudstad Amman. Israeliska agenter sprutade in gift i hans öra men han avled inte och Israel tvingades till fördmjukelsen att leverera motgift. Detta skedde 1997 och premiärministern hette då som nu Benjamin Natanyahu.

Större framgång - ur myndigheternas perspektiv - hade Mossad med forskaren Mordechai Vanunu. 1986 avslöjade han att Israel hade skaffat sig kärnvapen, ett program han själv hade arbetet med. Han lämnade landet men kidnappades av agenter i Italien och återfördes till Israel. Där kom han sedan att sitta 18 år i fängelse.

Hur många som har dödats i Mossads aktioner är okänt men det är många. Samtidigt verkar förstås agenterna i en brutal värld där motståndarsidan - eller motståndarsidorna - använder samma metoder. Det är också en illusionsfri tillvaro där din fiendes fiende lätt blir din vän. Mossad anses till exempel ha hjälpt shahens säkerhetspolis i Iran med att bekämpa motståndsmän, de torterades och dödades. Det hindrade inte Israel att efter shahens fall stödja ayatollornas Iran med vapen - då i kriget mot Saddam Husseins Irak som upplevdes som ett större hot.

I den här ljusskygga världen uppfattas Mossad oftast som en hårdför men kompetent aktör som injagar fruktan i fienden. Många i Israel känner stolthet över Mossad.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".