1 av 2
2 av 2
Foto: Christer Fridén/SR

Finlands vita med det blåa korset på

När jag går ut i dag möts jag av ett hav av flaggor. Finlands blå-vita flagga syns överallt. På alla flaggstänger i hela stan. Jag undrar först varför. Inte kan det väl vara Finlands brons i hockeyturneringen som har utlöst denna flaggyra? Nej, förstås inte. Det är ju 28 februari - Kaleveladagen. Dagen då man uppmärksammar det finska nationaleposet Kalevala, en av grundstenarna i det finländska statsbygget.

När Finland blev självständigt 1917 hade landet ingen flagga. Och inte heller någon egen flaggtradition att gå tillbaka till. Länge funderade man på en flagga med Finlands lejon som motiv. En annan idé var en röd flagga med ett gult kors eftersom Finlands färger enligt traditionen är rött och gult.

Men en annan falang ville ha en flagga med vitt och blått i. En färgkombination som första gången dök upp på en regatta i Marstrand 1862 där den finländsk segelbåt förde dom här färgerna. Och det var den blå-vita korsflaggan som till slut vann när riksdagen funderat färdigt. Så nu hade man både Kalevala, självständighet och flagga.

Få flaggor är så vackra som den finländska. Den riktigt strålar av renhet, styrka och integritet. Men den skall vara ren. Inget är så sjaskigt som en smutsig finländsk flagga. Och när jag tittar på den långa raden flaggor på min gata är alla rena. Utom en. Den förstör hela bilden.

Du, fastighetsägare med grå-blå flagga, köp en ny!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".