P1-MORGON

Den Store Satan

I torsdags i förra veckan skulle jag intervjua en finländsk forskare. Det var några timmar efter att Slovakiens hockeylag tvålade till Sverige i Vancouver. När vi träffades tittade han medlidsamt på mig och undrade hur jag mådde. Jag fattade först ingenting för jag märkte att det var inget sånt där ”hur står det till” som man slänger ur sig av ren artighet. Plötsligt insåg jag att han menade hur jag klarade Sveriges förlust mot Slovakien. Han ville väl ha kompis i det sorgearbete han redan hållit på med i några dar.

De senaste två veckorna här i Finland har nämligen varit en enda lång Golgatavandring. Som tur var undveks i slutändan själva korsfästelsen. För det blev ju ändå brons i ishockey.

Ja, som ni förstår så handlar det här om dom nyss avslutade olympiska vinterspelen. Jag har alltid haft lite svårt att förstå det blodiga allvar med vilket finländarna följer sina landsmäns och landskvinnors prestationer på arenor världen över. För mig är idrott underhållning, ibland riktigt spännande. Men för många av mina grannar här är det religion. En religion där den Store Satan heter Tre Kronor.

Finland kom till vinter-OS med en av spelens största trupper och med målsättningen hockeyguld plus ytterligare 11 medaljer. Efter en vecka var resultatet en medalj. En silvermedalj i snowboardgrenen halfpipe, en sport som få finländare känner som sin. För övrigt bara elände. Alla misslyckades.

Tidningarna berättade om usla uppladdningar inför tävlingarna, om ett skidlandslag där tjejerna inte talade med varandra och ledare som inte hade en aning om hur man peppar folk till stordåd. Ordet fiasko låg inte bara och lurade, alla tog det i sin mun trots att en hel vecka full av möjligheter återstod. Och det viktigaste av allt, hockeyturneringen, var ju bara påbörjad. Där finns ju guldchans både för herrarna och damerna

Tja, först spelade, hockeytjejerna, Lejondamerna, till sig ett brons och det till och med mot Damkronorna, vilket verkligen var en fin bonus. Men inte ändrade det nu så mycket. I medaljtabellen låg Finland fortfarande tryggt förankrat nånstans långt därnere inklämt mellan Estland och Lettland. Att tjejerna i skidlandslaget tydligen började prata med varandra igen och lyckades knipa några brons förändrade inte den situationen.

Men sen gjorde Lejonen, hockeyherrarna, visserligen inte det man hade hoppats på, men säkrade ändå en bronsmedalj. Och visst sitter det en tagg från törnekronan kvar i Lejonen efter Golgatavandringens förluster mot både USA och Tre Kronor. Men idrottens Gud hörde ändå bön. Den Store Satan blev till slut långt efter. Och det är det som är det viktiga för de troende.  

Det här är Christer Fridén i Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".