1 av 6
Valbild på Portugals preminärminister José Socrates avbildad som Robin Hood. Foto: Steven Governo/Scanpix.
2 av 6
Anhängare till José Sócrates.
3 av 6
Premiärminister Sócrates.
4 av 6
Röstning i Portugal.
5 av 6
Sköterskor kräver höjd lön.
6 av 6
Ner på Portugals börser.

Svår ekonomisk balansgång för Portugal

Portugal är ett av problemländerna i euro-kretsen, vilka tillsammans kallas PIGS - Portugal, Irland, Grekland och Spanien. Samtliga bryter mot reglerna i euro-samarbetet med växande budgetunderskott och statsskulder. Dessutom har de knappast någon tillväxt i ekonomin och stigande arbetslöshet.

För Portugal är nu frågan om den socialistiska regeringen ska klara att få övriga politiker med sig på sina besparingsförslag och att stilla eventuella folkliga protester. Flera gånger har premiärminister Sócrates sett hotad ut, men klarat sig.

Många portugiser tycks ense om, att det behövs krafttag för att få stopp på det växande budgetunderskottet. Minusposterna i statens finanser uppgår i dag till 9,3 procent av BNP, medan länderna inom eurosamarbetet satt en maxgräns på 3 procent. Under åren 2010 och 2011 väntas underskottet att öka eftersom den ökande arbetslösheten och stimulansåtgärder kommer att kosta pengar, enligt OECD.

Portugals premiärminister José Sócrates har upprepat att 2013 ska Portugal åter vara i fas med euroreglerna. Socialistpolitikern vill driva igenom kraftiga besparingar bland annat i den statliga administrationen och frysa löner och avveckla tjänster. Han har redan höjt pensionsåldern, men vill fortsätta pensionsreformen.

Många åtgärder möter protester. De statsanställdas fackförbund har manat till strejk på torsdag den 4 mars mot urholkningen av reallönerna.

Portugals ekonomi visade redan före finanskrisens utbrott hösten 2008 på en rad problem. BNP växte, men det byggde på konsumtion och pengar som flöt in i landet utifrån. Hushållen sparade allt mindre, produktiviteten sjönk rejält per arbetad timme och jobben blev inte fler.

Det är en ung demokrati, 1974, där ojämlika ekonomiska villkor dröjt kvar. Människorättsgrupper har rapporterat om "barnarbete" i de nordöstra delarna av landet, det vill säga barn som bidrar till olika former av varuproduktion i hemmet, till exempel skor.

Nu är arbetslösheten officiellt omkring 10 procent och väntas enligt prognoserna stiga något de kommande åren. En strävan är att hitta mer konkurrenskraftig industri.

Portugals utveckling påverkas av all uppmärksamhet kring Greklands prekära läge. Investerare följer noga vilken beredskap de olika PIGS-länderna har för att ta itu med sina statliga underskott och strukturproblem. En gemensam brist för länderna vid Medelhavet anses vara att arbetsmarknaderna är rigida med problem att anställa och avskeda personal.

Att gatudemonstrationerna hittills inte fått det omfattande stöd i Aten, som många tidigare talade om, noterar sannolikt Portugals premiärminister. Han går på slak lina utan egen majoritet i parlamentet. José Sócrates lyckades i höstas att bli omvald som regeringschef, trots att han under sin första mandatperiod genomförde en rad impopulära åtstramningar. Men han styr nu med en minoritetsregering.

För att rädda Portugals anseende utåt har det största oppositionspartiet, PSD, signalerat att det inte skulle gå emot åtstramningsförslag. Men den 5 februari förlorade Sócrates kampen kring att hålla igen på stödet till regionerna Madeira och Azorerna. De kommande dagarna blir det nu intensiva förhandlingar i parlamentet och den 13 mars ska statsbudgeten för 2010 spikas.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista