Min syn på Tiger

När ska golfspelaren Tiger Woods göra comeback egentligen?

Det är en fråga som sysselsätter många människor här i USA och runt om i världen just nu. Det senaste tipset kom från en annan golflegend, den betydligt äldre Jack Nicklaus, som häromdagen sa att han tror att Woods kommer spela en av de mest prestigefyllda golftävlingarna, US Masters, som spelas redan om en månad.

Men en annan fråga som också fortfarande hett debatteras är huruvida hans omtalade "förlåtmig-tal" i direktsänd TV härom veckan var tillräckligt eller ej. Tillräckligt för att han nu ska kunna anses vara förlåten nog för att återigen få spela golf och visa sig i offentliga sammanhang.

Själv kom jag på mig själv att tycka att talet från kändes totalt onödigt. Vem eller vilka bad han om ursäkt? Och för vad?

Om han ville be om ursäkt till sin fru, sin familj och sina vänner för att han har varit otrogen och svikit, vilket det ju uppenbarligen finns skäl att göra, varför skulle hela världen behöva titta på det isåfall?

Tiger Woods är ingen politiker, han har alltså inget politiskt förtroende att försvara med sitt sätt att leva, som t ex den förre ´New York - guvernören Elliot Spitzer, som blev känd som politiker för att bekämpa prostitution och själv blev ertappad i ett prositutionsring.

Woods är inte heller någon andlig ledare som har predikat olika typer av levnadsregler eller moral, som katolska biskopar i bl a USA som sen antastat småpojkar.  Han  har inte fuskat i sin sport vad vi vet, som de som ertappats för dopning eller gjort något brottsligt, som t ex den amerikanske fotbollspelaren Michael Vick, som bedrev illegalt spelt på hundslagsmål.

Tiger Woods må vara en kändis, en megakändis i USA och runt om i världen som tjänat mycket pengar på framförallt sitt golfspel, och i viss mån på sin image som nåt slags helyllekille. Men det ger honom inget särskilt ansvar att inte begå några misstag eller att inte vara otrogen.

Jag tycker inte det iallafall.

Är inte det stora problemet i vår tid, och kanske i alla tider, att vi människor hela tiden fortsätter att antingen sätta andra människor på piedestaler av godhet eller döma ut dem fullständigt som elaka eller rakt igenom onda människor. Vi går på bilderna av att någon skulle vara bättre än oss själva, eller att någon skulle vara så väldigt mycket sämre. Vi köper mediernas bild av det eller den helt goda eller det eller den totalt onda.

Vi glömmer så lätt att det som är botten i oss själva är botten också i andra. Att Tiger Woods som människa inte är lika helgjuten som sitt golfspel, att målaren Carl Larsson som person inte är lika idyllisk som hans tavlor, vi förvånas när det visar sig att en mördare också kan skriva innerliga dikter eller förfasas lätt när Hitler porträtteras som en människa som också kunde vara vänlig mot sina närmaste osv osv.

Det här är inget försvar av Tiger Woods, han har verkligen skäl att rannsaka sig, men personligen känner jag att jag inte vill veta mer om det och om hans privatliv och absolut inte lyssna på fler offentliga ursäkter.

Håll tyst och spela golf eller håll tyst och sluta. Svårare är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista