För mycket makt?
Island efter Icesaveomröstningen

Presidentens maktposition ifrågasätts

Efter det isländska folkets nej i frågan om landets stora skuld till Storbritannien och Nederländerna pågår nu debatt om reglerna kring folkomröstningar. En en enda person, presidenten, kan dra igång en omröstning om vad som helst.

Över 93 procent av islänningarna avvisade den så kallade Icesavelagen, som reglerar hur landets skuld på närmare 40 miljarder svenska kronor till Storbritannien och Nederländerna skall betalas.

Inte ens två procent sa ja - ett förkrossande nederlag för den rödgröna regeringen, som ändå sitter kvar. Ingen annan är beredd att ta över, inte just nu i varje fall.

Men en del oppositionspolitiker vill ha nyval i samband med kommunalvalet i maj månad. Folkomröstningen var inget regeringen ville ha. Den iscensattes, mot regeringens vilja, av Islands president, Ólafur Ragnar Grímsson.

För när han vägrade att sätta sitt namn under Icesavelagen gick den, enligt den isländska lagstiftningen, automatiskt till folkomröstning.

Att en enda person, även om han är president, kan besluta om folkomröstning, ifrågasätts nu av den närmast ansvarige för Icesavelagen, finansminister Steingrímur Sigfússon.

Redan när Ólafur Ragnar Grímsson i början av året sa nej till Icesavelagen diskuterade man om det verkligen var ett klokt beslut. För det här är ju ingen intern isländsk angelägenhet, utan påverkar förhållandet till andra länder. Och man undrade om presidenten, som för övrigt mest har ceremoniella funktioner, verkligen kan lägga sig i regeringens utrikespolitik.

Nu börjar ju nya förhandlingar med Storbritannien och Nederländerna och när de förhandlingarna är klara kan presidenten på nytt vägra godkänna resultatet.

Steingrimur Sigfússon tycker alltså att man måste hålla ögonen på hur folkomröstningarna används. Hittills har det inte varit något problem. Det här var bara andra gången presidenten sa nej. Första gången drog regeringen tillbaka lagförslaget, så det blev aldrig någon folkomröstning.

Christer Fridén, Reykjavik
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista