Skick och fason, även på Oscars, tack

Jag tillhör dem som tycker kostym, smoking och frack är väldigt snygga plagg. Särskilt om de har exakt passform, sitter på en vältränad kropp OCH ackompanjeras av välputsade skor. (Ja, även den dyraste och mest skräddarsydda kostymen förstörs av oputsade, slitna skor!)

På Oscarsgalan finns det många bra exempel på män som verkligen kan bära upp en smoking. George Clooney är en, Pierce Brosnan en annan och Daniel Craig en tredje. MEN:

Förutom att en smoking måste sitta bra och ackompanjeras av välputsade, smäckra skor, så finns det ytterligare en detalj som avgör om de bärs med värdighet eller inte: Det är om bäraren har händerna i byxfickorna eller inte.

Har man smoking, frack och i viss mån kostym så är det helt enkelt "händernaur" som gäller. Dessa plagg är inte jeans eller chinos eller träningsoverallsbyxor, nej, de signalerar viss stil och hållning (absolut inte stelhet) och förlorar sin magi om bäraren står och hänger med händerna i fickorna som i vilken vardagsutstyrsel som helst.

Flera stora oscarsstjärnor slarvade till min stora förvåning med denna detalj under galan igår, noterade jag. Får de inte lära sig någonting i Hollywood numera? Om detta ska upprepas kan syndarna lika gärna komma i jeans och skjorta nästa gång. (Nej, jag har inget emot jeans och skjorta, men de kräver inte samma hållning!)

Händerna i smokingbyxfickorna är dock ett brott som är svårt att bestraffa så jag såg bara en utväg att handskas med min frustration, och det var att skriva ett blogginlägg.

Nu är det gjort. Och livet känns genast lättare att leva och det är dags att ge sig ut i den underbara, välsignade och upp mot 15-gradiga vårvärmen i New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista