1 av 2
2 av 2
Gatans Parlament på Reykjavíks gator. Foto: Christer Friden/SR

Gatans parlament

Samtidigt som folkomröstningen om det så kallade Icesave-avtalet ägde rum i Island intog Alþingi Götunnar, Gatans Parlament, under några timmar på eftermiddagen ett par gator i Reykjavík och torget framför parlamentet Alltinget. Det var en högljudd och färgrik demonstration med många mer eller mindre fyndiga slagord i stil med ”Icesave my ass”.

I Gatans Parlament finns många som inte vill betala ett öre av Islands 40 miljarder kronors skuld till Storbritannien och Nederländerna. En skuld som dom anser att alla isländska bankirerna, som med sina äventyrliga affärer har drivit landet i fördärvet, skall betala.

-Ta allt dom äger och har och kasta sen ut dom ur landet! Så går tongångarna i Gatans Parlament. Tills vidare har man mest nöjt sig med att kasta glåpord efter dom skyldiga på gatan och kladda ner deras lyxbilar med målfärg.

Men få tänker på att det faktiskt var landets, i fria demokratiska val utsedda, politiker som tillät finansmarodörerna att hålla på så att Island blev Krisland.

Det ger kanske ändå dom isländska skattebetalarna en åtminstone moralisk skyldighet att solidariskt vara med och dela på notan. Det var ju faktiskt islänningarna själva som helt frivilligt röstade fram politikerna som sen släppte bankfolkets tyglar.

När jag frågade en gatuparlamentariker om detta svarade hon: -Du, vi är inte bara världens äldsta demokrati, vi är den sämsta också!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista