Att räknas

Häromdagen damp det vita kuvertet ned på tamburmattan med en förvarning om att det snart är dags att bli räknad. En gång vart tionde år genomför nämligen USAs Census Bureau en landsomfattande folkräkning. Folkräkningen har genomförts sedan 1790, och i stort sett varje gång har det blivit debatt. Alla vill nämligen inte bli räknade.

I folkräkningen räknas alla som bor i USA, även icke-amerikanska medborgare. Statistiken används för att avgöra bl a hur många platser ett distrikt tilldelas i kongressen.

Men för invandrare utan giltiga papper upplevs folkräkningen ofta som ett hot. Många är oroliga för att myndigheterna i själva verket försöker avslöja vilka som är i landet illegalt

På andra håll finns ett politiskt motstånd mot census-byrån, från de som misstror det mesta som har "Storebror Staten" som avsändare. Vissa organisationer tipsar om hur man ska hålla sig undan när folkräknarna ringer på dörren, och ger råd om hur man kan vägra svara. Republikanska kongressledamoten Michele Bachmann är en av dem som inte tänker fylla i blanketten. Hon hävdar att censusbyrån infiltrerats av organisationer på vänsterkanten

Vid varje folkräkning vägrar miljontals amerikaner skicka in svarsblanketterna. Och folkräknings-byråkraterna skickas på kurs för att lära sig hantera de hotfulla situationer som kan uppstå när de är ute och knackar dörr för att få in sina blanketter. I den förra folkräkningen dödades en census-anställd när en man bussade sina hundar på henne. En annan folkräknare blev knivskuren, ytterligare en kastades nedför en trappa.

Därför väckte det stor uppståndelse när en anställd vid census-byrån hittades hängd i ett träd i sydöstra Kentucky i höstas. Han hade igentejpad mun och sin census-legitimation fasttejpad i pannan. Det visade sig senare vara ett bisarrt självmord. Men det ledde ändå till att census-byrån avbröt arbetet i ett par veckor, och till debatt om säkerheten för statens folkräknare.   

Nu är folkräkningskampanjen igång med hurtfriska uppmaningar på TV om att posta blanketten. Om inte annat fungerar folkräkningen iallafall som ett ekonomiskt stimulanspaket: 1,2 miljoner folkräknare har fått tillfälligt jobb som dörrknackare - tills varenda en av oss är räknad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista