1 av 2
2 av 2
Kyrkoherde Marja-Sisko Aalto. Foto:YLE

Kyrkoherde Olli blev Marja-Sisko och utfryst

Kyrkan är en märklig institution. Där frodas människokärlek och humanism vid sidan av de nattsvartaste fördomar.

När jag i dag gick igenom den finländska nyhetsskörden möttes jag av ett trist besked: Kyrkoherde Marja-Sisko Aalto i Imatra församling avgår. Hon har i fyra månader kämpat mot intolerans och dumhet. Men hon tvingades ge upp.

Hennes problem är att när hon en gång i tiden började sitt jobb som kyrkoherde hette hon Olli Aalto. Då var hon en man.

Men när Olli i slutet av förra året kom tillbaka efter en längre tjänstledigt hette hon Marja-Sisko. Hon hade alltså genomgått en könskorrigering. Det blev för mycket för åtskilliga församlingsmedlemmar i Imatra och många beslöt att lämna kyrkan. Andra stannade kvar och visade öppet sin misstro mot kyrkoherde Mirja-Sisko. Få ville ha hennes tjänster vid dop, bröllop och begravningar.

Nu kommer alltså beskedet, Marja-Sisko Aalto orkar inte längre slåss mot den intolerans och dom vanföreställningar som tillåts breda ut sig i kyrkan.

Men allt är inte hopplöst i den finländska kyrkan. Häromdan hörde jag en av de ivrigaste och namnkunnigaste motståndarna till kvinnliga präster berätta att han har bytt sida.

-Jag har tänkt om, sa han. Motståndet mot kvinnliga präster är ju bara en av dom många metoder män använder att försvara sina maktpositioner, tyckte jag han sa.

Kanske omvändelsen också berodde på att hans son gått och gift sig med en kvinnlig präst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista