1 av 6
Extreiör på kyrka. Foto: Peter Morrison/Scanix.
2 av 6
3 av 6
4 av 6
Påve Benedictus XVI.
5 av 6
Sean Brady, kardinal på Irland, hjälpte till att mörka övergrepp.
6 av 6

Katolska kyrkan och sexövergreppen

Avslöjanden om övergrepp mot barn inom den katolska kyrkan har gått från isolerade fall till en veritabel störtflod på 25 år. När en katolsk präst i Louisiana i USA erkände sexövergrepp på 11 pojkar 1985 var det en för allmänheten udda företeelse som under en kort period fick uppmärksamhet i amerikanska medier.

Skandalen i Boston. Men sju år senare avslöjades det första i vad som skulle bli en lång rad av övergrepp i delstaten Massachusetts när en präst förklarar sig skyldig till 41 fall av sexövergrepp på 60- och 70-talet. Kort därefter anklagas en präst i Bostons ärkestift för att ha förgripit sig på uppemot 150 barn. Skandalen var ett faktum, allt fler offer trädde fram och 2004 var de över 500 bara i Boston. Bostons ärkestift tvingades sälja delar av sin mark för att undvika konkurs sedan man ingått en förlikning om 100 miljoner dollar med offren. Men skandalen fick stora konsekvenser också för kyrkans män. Trots en ursäkt och löften om bättring vad gällde att ta tag i misstänkta sexförbrytare så tvingades Bostons ärkebiskop Bernard Law att avgå. Året därpå fastslog en av kyrkan beställd rapport att uppemot 4 000 katolska präster hade gjort sig skyldiga till sexövergrepp på 10 000 offer bara i USA.

Också i Sverige. Ungefär samtidigt som skandalen i Boston dominerade medierna uppdagades liknande historier i andra delar av världen. Anklagelser riktades mot kyrkliga företrädare i allt från Filipinerna och Australien till länder i Europa. Också i Sverige, där katolska kyrkan har relativt få medlemmar, har övergrepp kommit till ytan. 2007 tog katolska kyrkan ut annonsplats i Göteborgsposten och tidningen Dagen och bad om ursäkt till en person som utsattes för övergrepp under sin barndom på 50-talet.

15 000 irländska offer. Men de största skandalerna har uppdagats i länder med en stor katolsk befolkning. Sommaren 1994 dömdes en irländsk präst till fyra års fängelse för att ha förgripit sig på barn i Nordirland. Det blev upptakten till en rad liknande skandaler i Irland, redan året därpå dömdes ett antal präster till fängelsestraff och medierna fylldes av anklagelser om hur barn och ungdomar fått pengar för att hålla tyst om övergrepp. En utredning tillsattes om övergreppen i stiftet Fern, den första av flera stiftsutredningar i Irland, och när utredningen publiceras 2005 slog den fast att både övergreppen och försöken att i efterhand dölja dem var vitt spridda. Den senaste rapporten, som publicerades i slutet av 2009, fick som följd att fyra ärkebiskopar avgick. Hittills har fler än 15 000 irländare fått ekonomisk kompensation efter att ha utsatts för övergrepp i katolska skolor och andra institutioner.

Nya anklagelser. Publiceringen av den senaste irländska rapporten utlöste en ny våg av avslöjanden om övergrepp över hela Europa. I Nederländerna har de senaste månaderna en stor mängd anklagelser kommit upp till ytan, liksom i Schweiz där antalet nya fall nu är fler än 60. Österrike och Tyskland skakades av avslöjanden om övergrepp redan på 90-talet men också där riktas nu ett stort antal nya anklagelser mot präster och lekmän inom kyrkan. För Vatikanen är nya avslöjanden om övergrepp på pojkar i en kör bland de känsligare, eftersom gosskören Domspatzen i Regensburg leds av påven Benedictus XVI:s bror.

Kyrkan köpte tystnad. Gemensamt för skandalerna världen över är att anklagelser har riktats inte bara mot de kyrkans män som har utfört övergreppen utan också mot hur kyrkan har hanterat det inträffade. Det är regel snarare än undantag att förbrytelserna har tystats ner av kyrkan. Kyrkan har haft inställningen att det är viktigare att undvika en skandal i det offentliga och presentera en moraliskt oklanderlig yta för omvärlden än att ta itu med förövarna och skydda offren. De anklagade prästerna har ofta omplacerats istället för att överlämnas till rättsväsendet och i flera fall har det uppdagats att de har fortsatt övergreppen i sina nya församlingar. Liksom i de uppmärksammade fallen i Irland har offren ibland erbjudits pengar för sin tystnad, i andra fall har det fått skriva på tystnadslöften.

Djup kris i Tyskland. Skandalerna rycker nu allt närmare den katolska kyrkans högsta ledning. Just nu försöker påven distansera sig till anklagelser i tyska tidningar om att han under sin tid som ärkebiskop inhyste en präst som misstänktes för sexövergrepp. Istället för att överlämna prästen till rättsapparaten omplacerades han och prästen har sedan dess anklagats för nya övergrepp. Tidningen Der Spiegel menar att den katolska kyrkan i Tyskland för tillfället är inne i sin djupaste kris sedan 1945 men en företrädare för Vatikanen kallar kritiken mot påven för barbarisk.

Celibat ifrågasätts. De katolska prästernas celibat kritiseras sällan inifrån de egna leden men den österrikiske ärkebiskopen Alois Kothgasser gjorde nyligen just det när han offentligt uttryckt tvivel om det lämpliga i att katolska präster måste leva i fullständig sexuell avhållsamhet. Den diskussionen klipptes dock direkt av av Vatikanen, som kallar det prästerliga celibatet för "ett totalt åtagande gentemot Herren".

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista