Folkmordet genomsyrar politiken i Rwanda

Hur ser den konstitutionella situationen ut i Rwanda? Är det en demokrati med grundlagsfästa medborgerliga rättigheter och kan det i så fall fungera med tanke på historien från de senaste årtiondena?/Ulf Axelsson

Efter folkmordet i Rwanda 1994, då omkring 800 000 människor, främst tutsier, mördades under några månader, har det främsta målet för Rwandas regering varit försoning.

En ny konstitution antogs efter en folkomröstning 2003 och denna konstitution har sedan dess ständigt justeras.

Sidas landsansvarige för Rwanda, Richard Bomboma poängterar att Rwanda är en demokrati, men en ung sådan, och att mänskliga rättigheter finns inskrivna i konstitutionen.

Det finns en politisk debatt i landet och förutom president Paul Kagames parti RPF finns det ytterligare nio registrerade partier i Rwanda. Ytterligare tre partier har ansökt om att få registreras inför presidentvalet som hålls i augusti, men granskningen av nya partier är omfattande och noggrann, för att förhindra politiker som har avvikande åsikter om folkmordet att få fäste i politiken.

Folkmordet genomsyrar all politik i Rwanda säger Richard Bomboma, och han säger att regeringspartiet och presidenten har mycket starkt stöd av folket och än så länge sitter säkert vid makten.

Denna medvetenhet om historien och det uttalade målet att etniska motsättningar aldrig ska få grogrund igen, är en av de viktigaste bitarna för att få demokratin att fungera i Rwanda.

En begränsning i den rwandiska demokratin är yttrande- och föreningsfriheten, från myndigheternas håll motiveras denna begränsning med att man inte vill låta etniska motsättningar få grogrund igen. Från officiellt håll heter det att man försöker skapa en nationell identitet som rwandier och inte som tidigare, en befolkning uppdelad i hutuer och tutsier.

En intressant aspekt på det nya Rwanda är att en majoritet av ledamöterna i parlamentet är kvinnor, Rwanda är det land i världen med störst andel kvinnliga ledamöter i nationalförsamlingen. Dessutom räknas Rwanda som ett av de säkraste länderna i Afrika med sin låga kriminalitet.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".