Palin och McCain tillsammans igen

Förra gången de framträdde ihop handlade det om att försöka få John McCain att bli president och Sarah Palin vicepresident. Den här gången, nästan ett och ett halvt år senare så handlar det faktiskt om att rädda den gamle senatorsrävens politiska liv. Och den som ska rädda honom är alltså Sarah Palin.

De båda kommer att framträda både idag och imorgon på valmöten i Arizona, John McCains hemdelstat. I kongressvalet i november står nämligen McCains senatorsplats på spel och redan nu pågår primärvalen och McCain har fått en svår utmanare på den republikanska sidan. J D Hayworth, radio-programledare och tidigare representanthusledamot, tycker att McCain är för liberal för att få fortsätta vara republikansk senator från Arizona och har alltså utmanat honom.

Och opinionssiffrorna ser i nuläget inte helljusa ut för den för den hetlevrade kämpen med det silvergrå håret och det är där Palin kommer in i bilden. McCain har nu bett henne att kampanja för honom, taktiken är att hon ska förklara för väljarna att McCain visst är konservativ nog för att förtjäna deras förtroende.

Tänka sig, detta scenario kan inte McCain ens kunnat föreställa sig när han gjorde den då rätt okända alaskaguvernören till världskändis genom att sensationellt utse henne till vicepresidentkandidat i valet 2008. Nu, ett och ett halvt år senare är det hon som ska rädda den politiska karriären för en av det republikanska partiets mest inflytelserika politiker.

Det är förutom en rätt kittlande nyhet för många politiskt intresserade i USA också ett tecken på den stjärnstatus i konservativa kretsar i USA som Sarah Palin har fått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".