Chatt om krisen i Grekland

Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning har svarat på frågor om krisen i den grekiska ekonomin, april 2010.

moderator:Välkomna till chatten med Staffan Sonning, Sveriges Radios ekonomikorrespondent!
Michael Rosenda:Hur stort är underskottet i Grekland och vilka större åtgärder har man beslutat att genomföra för att sanera ekonomin och hur kommer EU att följa upp att så verkligen sker?
Staffan Sonning:Hej Michael! Fram till i går, trodde alla att Grekland hade ett budgetunderskott på 12.9 procent av BNP. Men då visade det sig att det var ännu högre: 13,6 procent. Och grundproblemet är ju att fram till i oktober påstod Grekland att de hade mindre än fyra procent i underskott
Michael Rosenda:Eftersom det uppdagats att Grekland kom med i Euron med hjälp av rena lögner om ekonomin undrar jag om det kan få några konsekvenser för Greklands fortsatta roll i Eurosamarbetet?
Staffan Sonning:Hej Michael! Jo, men det gäller nog inte bara Grekland. EU:s tillsyn över medlemsländernas finanser kommer att skärpas. Men man ska inte glömma att det fortfarande inte är helt uteslutet att Grekland kastas ut ur Euro-samarbetet. Bl a tyska företrädare har hållit det öppet
Maria:Hej! Nu har Grekland har bett om miljardstöd från EU. Hur tror du att Sverige kommer reagera på det?
Staffan Sonning:Hej Maria! Jag tror att det kommer att välkomnas. Ingen tjänar på att Grekland går i statsbankrutt
Oscar:Hur stor anser du att risken är att Sverige hamnar i samma situation om vi inför euron?
Staffan Sonning:Hej Ytterst liten. Vi har en stor exportindustri, det har inte Grekland. Vi har hyggligt sunda statsfinanser. Vi har ett tämligen hållbart pensionssystem, till skillnad mot Grekland. Dessutom betalar svenskar någorlunda villigt skatt:-)
Sokrates:Hej. Har hört att den grekiska regeringen planerar en extraskatt på fastigheter som ägs av utländska medborgare i Grekland. Allt för att få in valuta. Stämmer detta?
Staffan Sonning:Hej Grekland har ju redan tagit stora beslut om skattesystemet och fler är på gång. Men att det skulle vara på gång en särskild skatt på utländskägda fastigheter har jag inte hört. Om jag minns rätt, har Grekland ingen fastighetsskatt.
Kristina:Hej Vilka "krav" kommer att ställas på Grekland för att få detta lån? Vilka motåtgärder behöver Grekland uppfylla?
Staffan Sonning:Hej Kristina! Alla krav på åtgärder från Grekland är ännu inte kända. Men det blir omfattande krav på reformer av statsfinanserna. Svångremspaketet blir smärtsamt. Och problemet är att de nedskärningarna försämrar ekonomin ytterligare - i alla fall på kort sikt. Landets recession fördjupas och förlängs
Carlos:Vad innebär det när ett land befinner sig i statsbankrutt?
Staffan Sonning:Statsbankrutt är egentligen inte ett helt korrekt uttryck, eftersom ett land inte kan gå i konkurs. Men effekten blir densamma: Landet ställer helt enkelt i betalningarna eftersom det inte kan betala sina skulder. Argentina är ett bra exempel. Sen vidtar förhandlingar om att långivarna ska skriva av delar av sina skulder. Det är bl a pga den risken som Grekland måste betala så höga räntor.
Maud:Grekland har låg inkomstskatt och låg moms och betalar bl.a på grund av det mindre i EU-avgift, eller? Dessutom kan väldigt många greker gå i pension tidigt. Jag antar att Grekland får tillbaks mer än vad landet betalar in? Om bördan att betala till EU vore mer rättvis - hur skulle det se ut då?
Staffan Sonning:Hej Maud! Jo Grekland har låg inkomstskatt - dessutom är skattefusket omfattande! Momsen är dock inte så låg. Regeringen höjde den från 19 till 21 procent som en del i krispaketet. Jag kan nog inte bedöma huruvida EU:s fördelningspolitik är rättvis eller inte
MA:Vad innebär det i praktiken om Grekland måste ställa in betalningarna - vad blir konsekvenserna för landet och statens tillgångar? Det måste väl ”svida” på något sätt även om man inte har en egen valuta annars är det ju bara att ställa in och låta långivare ta smällen och börja på ny kula?
Staffan Sonning:Du har helt rätt. Och det svider. Oftast är det Internationella Valutafonden som griper in, hjälper till och förhandlar med långivarna. Kravet brukar vara drakoniska nedskärningar i det syndande landet. Men det har förekommit att ett land som räddats, krashat igen. Bl a Argentina om jag minns rätt. Som du påpekar är det här speciellt, eftersom Grekland ingår i en valutaunion. Därför finns en oro för att andra länder ska följa i Greklands fotspår och be om hjälp. Portugal är nog det land som ligger tvåa i kriskön...
moderator:Nu är chatten avslutad. Tack för alla frågor! Följ den fortsatta utvecklingen i Grekland: https://www.sverigesradio.se/nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista