P1-morgon

Att uttala fritt är stort - att uttala rätt är större

Helsingfors, tisdag!

Jag har just varit i Sverige några dagar. Och som alltid blir jag så förvånad över att mina landsmän i allmänhet vet så lite om grannlandet Finland. I Finland däremot vet dom flesta en massa om Sverige och alla har åsikter om Sverige, både positiva och negativa.

Det finns förstås många orsaker till denna svenska brist på kunskaper om grannarna. I botten ligger kanske skolans ointresse att berätta om de båda ländernas långa gemensamma historia. Men å andra sett är det lika uselt på den fronten i Finland.

Det handlar antagligen också om svenska mediers bristande intresse för Finland. Medan tidningarna, radion och TVn i Finland har uppemot 15 journalister stationerade i Sverige, som varje dag berättar för finländarna om Sverige, så har svenska media bara några enstaka korrespondenter bosatta i Finland. Närmare bestämt två stycken, eller om man vill vara snäll, tre. En av dom är alltså jag. Så jag får naturligtvis också ta mitt ansvar för att jag inte tillräckligt lyckas hålla intresset för Finland vid liv.

Men ändå blir jag mycket förvånad över att svenskar som i andra sammanhang uppvisar både stora kunskaper och gott omdöme tappar allt detta när det handlar om Finland.

Bara ett exempel. Och det från mitt eget företag, Sveriges Radio, som jag under mitt Sverigebesök naturligtvis lyssnade mycket på. I programmet Spanarna hävdades förra veckan bestämt, ja, mycket bestämt, att det svensk-finländska telekombolaget Telia-Sonera skall uttalas Telia-Sånnera, alltså med finskt uttal på Sonera eftersom det är den finländska delen av bolaget.

Så är det förstås inte. På svenska skall bolagets namn naturligtvis uttalas på svenska, alltså Telia-Sonera. Detta inte minst eftersom Sonera inte alls är ett finskt, eller svenskt, ord. Det är ett påhittat ord konstruerat en gång i tiden för att det bland annat skall kunna uttalas utan problem både på finska och på svenska.

Det här är naturligtvis en struntsak i evigheten, men varför krångla till en sak som är så enkel.

I Finland är svenska ett officiellt språk och där lever omkring 300 000 personer sitt liv på svenska. Dom går i svenskt dagis i Finland, dom går i svenska skolor, högskolor och universitet i Finland, gör lumpen på svenska i Finland, går i kyrkan på svenska i Finland, gifter sig på svenska i Finland, läser finländska tidningar på svenska, lyssnar på finländsk radio på svenska, ser finländsk TV på svenska och begravs så småningom på svenska i Finland. Och när man frågar vilken telefonoperatör dom använder säger dom inte Sånnera. Åtminstone inte om dom lyssnar mer på Finlands främste språkforskare Mikael Reuter än på Sveriges Radios Spanare.

Det här är Christer Fridén i Helsingfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista