Studio Ett

Slaget om Barking

Det är nu bara tre veckor kvar till det brittiska parlamentsvalet och det starkt främlingsfientliga partiet British National Party hoppas på nya framgångar. I EU-valet förra året fick partiet över sex procent av rösterna och två platser i Europaparlamentet. Nu satsar partiet på att komma in i parlamentet men minst lika viktigt för partiet är dom val till kommunfullmäktige som hålls på många håll samma dag. Och en av de kommuner där BNP har stor chans att ta makten är Barking i östra London.

Det här är det största slaget i den här kommunen sen kriget och om vi förlorar fördärvar vi våra barns framtid. Darren Rodwell som leder Labours valkamanj i Barking och som jag träffar på ett valmöte skräder inte orden. Och det gör inte heller motståndarsidan BNP British National Party. Slaget om Barking är ett begrepp som båda sidor använder och valarbetarna åker nu runt i bostadsområdena och värvar röster.

Oliver Ivlinraa från organisationen Unite against Fascism bor inte i området men vill hjälpa till att stoppa BNP. Han går längs Bushway, slitna radhus med burspråk kantar gatan och invandrare och infödda engelsmän bor grannar.

Betty Fuerte är från Filippinerna och har bott i Storbritannien i 36 år och tänker absolut inte rösta på främlingsfientliga BNP. Hon har märkt att stödet för BNP har ökat men hon känner sig inte personligen hotad av partiets politik.

De som inte öppnar får flygblad i brevlådan. I ett hus är det ett barn som öppnar och får flygbladet. En minut senare kommer mamman ut och kastar demonstrativt flygbladet i soptunnan.

Längre upp på gatan bor Patrick McNielly, arbetslös byggnadsarbetare och han säger att det är alla invandrare från Östeuropa som gör att han inte får jobb och han tänker rösta på BNP. Men inte huvudsakligen för att han stödjer partiet utan för att den nuvarande labourledningen i kommunen ska förstå att folk tröttnat på att bli missgynnade inte vill bli trampade på längre.
Patrick McNielly berättar också att BNP har varit där dagen innan. Den här dagen går de runt och kampanjar i en annan del av kommunen. Robert Bailey är kampanjledare och tycker att partiet får bra gensvar och det är invandrarfrågan som är den viktigaste, den öppna dörrens politik har varit rena folkmordet på det brittiska folket säger han.
- Om vi kommer till makten här i kommunen så ska vi ta reda på vilka invandrare som är här illegalt och se till att dom kastas ut säger Robert Bailey. Han hävdar att invandrarna är orsaken till att infödda engelsmän inte får jobb och har svårt att hitta bostäder.

Att andelen invandrare är hög märks på marknaden på huvudgatan i Barking. Och man kan köpa afrikanska kläder, halalslakatat kött och mat från Ryssland och Polen. Tidigare var det här en kommun som dominerades av vit arbetarklass. Men flera stora industrier la ner och många tvingades flytta för att hitta jobb på annat håll. Och samtidigt kom många invandrare från framförallt Afrika till kommunen. Och känslan av att ha blivit sviken av politikerna kommer fram nästan direkt när jag möter infödda britter.
Sharon Fernlint berättar om sin son som inte får lägenhet men att hon träffade en invandrarfamilj som fått ett sexrumshus av kommunen. Hon tror inte att hon ska rösta men om hon gör det så blir det på BNP.

Och Muhammed Ashur invandrad från Somalia och som har bott här i 10 år tycker också att nyanlända invandrare gynnas alltför mycket men han är mer upprörd över hur han behandlas av supportrar till BNP. De är hotfulla och skriker neger åt oss säger Muhammed Ashur och han är orolig för hur det blir för hans barn att växa upp här om BNP får makten i kommunen efter valet.

BNP kallas av sin motståndare omväxlande för rasistiskt, fascistiskt eller nazistiskt. Partiledaren Nick Griffin som hoppas att bli invald härifrån Barking till parlamentet har gjort avbön för att han tidigare förnekat förintelsen och Robert Bailey, BNPs kampanjledare säger att det är löjligt att påstå att hans parti skulle vara nazistiskt.

Det är klart att han förnekar, säger Alice Syron från Unite agasinst Fascism. Den som som säger att han är nazist i det här landet får stryk.

Ja, röstläget är högt i valkampanjen. Fackföreningsledare Bob Crow som deltar i en demonstration i Barking mot BNP säger att det är Labour som ligger bakom BNPs framgångar genom att inte ha lyckats ordna jobb och bostäder i området:

Kampanjledaren för Labour i Barking Darren Rodwell som vi hörde i början är självkritisk. Partiet har haft egen majoritet så länge som nån kan minnas och vi har varit för självgoda säger Darren Rodwell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista