P1-Morgon

Rafflande brittisk valspurt

Den mest spännande valrörelsen på årtionden. Ja, så säger man i Storbritannien inför valet nästa torsdag. Länge verkade det som om valrörelsen bara skulle bli en transportsträcka för dom konservativas ledare David Cameron in i Downing Street nr 10. Men så började Labour knappa in och efter landets första TV-sända partiledardebatt för tio dar sen kreverade bomben - det tredje största partiet Liberaldemokraterna seglade upp i topp på opinionsmätningarna. Vår korrespondent Johan Prane följde i förra veckan partiledarnas kamp om rösterna.

Det är måndag förmiddag - en ny kampanjvecka - och läget är helt annorlunda än en vecka tidigare. Och mannen som vände upp och ner på hela valrörelsen är försenad. Vi är ett hundratal personer som står i småbåtshamnen i Swansea i Wales och väntar på Nick Clegg som under partiledardebatten gick hem hos TV-tittarna så till den milda grad att hans parti Liberaldemokraterna hoppade upp tio procentenheter till samma nivå som Labour och dom konservativa. Hans knallgula kampanjbuss eller battlebus - stridsbuss - som det kallas här backar in på hamnområdet. Men ut kommer bara en massa TV-team. Ingen Clegg. Men bortanför bussen så hör vi det karaktäristiska megafonljudet.

Men fram kommer inte Nick Clegg, utan en kommunist i 70-årsåldern med den största megafon jag sett. Han tar chansen med alla medier på plats och anklagar Liberaldemokraterna för att ha röstat för antifackliga lagar. Och det blir lite nervöst bland liberaldemokraternas valarbetare men till slut griper polisen in och brottar ner mannen.

Några minuter senare gör Nick Clegg entré.
Talet är kort. Han föreslår bland annat ingen skatt på dom första 110.000 kronorna och ett mer rättvist valsystem. Publiken gillar det dom hör - två av dom är Helen Clark och Darren Polly.

Mötet hålls på allmän plats men det är en undanskymd del av Swansea och det är mest partisympatisörer som visste om mötet. Det viktigaste för valkampanjen börjar efter mötet. Intervjuerna. Alla stora brittiska medier följer med på stridsbussen. Småtbåtshamnen blir vacker bakgrund till TV-intervjuerna där Nick Clegg trummar ut sitt huvudbudskap och det gör han också när jag intervjuar honom - nämligen att brititisk politik inte kan fortsätta att bara vara en envig mellan det röda och det blå laget - Labour och Tory - Liberaldemokraterna står för det nya - och Cleggs älsklingord är det Obamainspirerade change.

Det har hittills i valrörelsen inte varit så mycket av stora allmänna möten för dom brittiska partiledarna. Utan små arrangemang med mycket medier på plats. Trots att allt verkar vara planerat i detalj så kan förstås en megafonman störa ritningarna. Dom konservativas ledare David Cameron fick ett ägg kastat på sig av en ung kille på en skola i Cornwall. Men ägget krossades mot en polis och det stänkte bara lite äggula på Camerons vita skjorta. Ungefär samtidigt som ägget kastades i onsdags stod jag utanför cricketstadion i Cardiff och såg ett antal ungdomar komma ut mot premiärminister Gordon Brown. Men det var inga äggkastare - bara den vanliga välkomstkommittén av unga Labourmedlemmmar.

Inne i en lokal under läktaren frågas Gordon Brown ut av inbjudna lyssnare till den lokala radiokanalen Red Dragon. Och Brown säger som han brukar att en Labourregering är nödvändig för att landets ekonomi ska kunna repa sig.

Den inbjudna publiken är inte bara labouranhängare. Theer Taylor tyckte det var intressant men blev inte övertygad om att rösta på Labour.

Efteråt är det den här dagen bara walesiska medier som får prata med Brown. Så jag frågar istället arbetsmarknadsminister Yvette Cooper om hon tycker att Labour borde satsa på en koalition med Liberaldemokraterna nu när inget parti verkar få egen majoritet. Men tvärtemot i Sverige så vill inte brittiska politiker gärna prata om koalitioner före valet.
Det är bättre om partierna före valet koncentrerar sig på att föra fram sin politik så att väljaran kan jämföra, säger arbetsmarknadsminister Yvette Cooper.

Torsdag kväll - den andra av tre TV-sända partiledardebatter. Nick Clegg får hårdare motstånd den här gången av ledarna för dom två gamla partierna, som Clegg gärnar kalla Labour och Tory. Och Cameron och Clegg delar på förstaplatserna i dom minst fem opinionsundersökningar som görs direkt efteråt.

Och dan efter får David Cameron frågan av BBCs intervjuare Jeremy Paxman om han nu ska regera ihop med Liberaldemokraternas ledare Nick Clegg.
Nej, David Cameron tror liksom huvudmotståndaren Gordon Brown att en koalitionsregering skulle bli en svag regering.

Men många jag mötte under veckan tycker liksom Amanda Campbell att det vore bättre för demokratin med en koalitionsregering som representerar en större del av befolkningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista