Utrikeskrönika

Brown och Cameron skiter på Clegg

Gordon Brown och David Cameron skiter på Nick Clegg. Några dagar innan var det tvärtom. Tidningen Independents prisbelönta satirtecknare Dave Brown tar ut svängarna rejält. Liberaldemokraterna har en fågel som symbol och efter partiledaren Nick Cleggs seger i den första TV-sända partiledardebatten så tecknades Labourledaren och Toryledaren med varsin fågelskit på huvudet. I den andra debatten angreps Nick Clegg betydligt hårdare av både Gordon Brown och David Cameron. Och dagen efter ser vi i Independent hur Brown och Cameron sitter med neddragna byxor uppe på en trädgren och nedanför på marken ligger Nick Clegg begravd i en hög av exkrementer.

Ett annat av satirtecknarnas senaste teman var lite mindre kladdigt men inte fritt från kroppsutsöndringar. Nu handlar det om svett för i söndags var det London marathon och i samband med det var satirtecknarnas fokus självklart. Först - precis som i opinionsundersökningarn - sprang dom pigga ungherrarna Cameron och Clegg - långt efter med svetten stänkande omkring sig, gammal, tung och trött premiärminister Brown. Och just när det gäller hur partiledarna tecknas så blir Gordon Brown allt skrynkligare medan dom konservativas ledare David Cameron alltid tecknas slät och rödkindad. Uppstickaren Nick Clegg har inte riktigt fått en tydlig karaktär än.

Partierna själva använder också bilder i sin valpropaganda. Men det är inte som hemma där gatorna tapetseras av valaffischer utan partierna satsar på några få stora reklamtavlor och hoppas att medierna hakar på. Och det gjorde dom när Labour använde sig av den populära TV-serien Ashes to ashes som utspelar sig på 80-talet. En av rollfigurerna Gene Hunt sitter nonchalant uppflugen på motorhuven på en av dom häftigaste 80-talsbilarna en Audi Quattro. Men Gene Hunts huvud har ersatts av Toryledaren David Camerons huvud och under står bildtexten Låt inte den här mannen ta Storbritannien tillbaka till 80-talet. Men Cameron uppges ha blivit smickrad av att ha blivit sammankopplad med en sån frän rollfigur. Och dom konservativa kontrade med att använda samma bild men med bildtexten. Starta quattron - det är dags för förändring. Sen slutade den här propagandaduellen med att det produktionsbolag som äger rättigheterna till rollfiguren Gene Hunt skrev till dom båda partierna och krävde att dom slutar att använda den här bilden.

Johan Prane London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista