P1-MORGON

En miss-miss

Helsingfors måndag. En av de trevligaste sakerna med att vara Nordenkorrespondent är att man ibland måste höja blicken lite och inte bara stirra sig blind på vårt eget lilla hörn här uppe i norra Europa utan också titta på vad som händer lite längre bort. På Grönland till exempel.

Vad är viktigt för grönländarna i dag? Vad pratar de om vid fikaborden i Nuuk, Ilulissat och Kulusuk? Prinsessbröllop? Schlagerfestival? Greklands ekonomi och EUs kris? Nej, det verkar inte så. Åtminstone inte om man får tro landets tidningar, radio och TV.

För där är det andra saker som dominerar. Till exempel att Grönland stiger två centimeter ur havet varje år, eller som den grönländska radion uttrycker det: vi kommer två centimeter närmare himlen varje år. Detta, enligt amerikanska forskare, på grund av att inlandsisen smälter och inte längre tynger ner landmassan lika hårt.

En annan snackis är att den grönländska regeringen vill ha mer inflytande över hur Danmark och USA hanterar den amerikanska militärbasen på norra Grönland.

Men det mest heta just nu tycks vara skönhetstävlingen Miss Civilisation. Känner ni till den tävlingen? Jag gjorde det i alla fall inte förrän den lyckades uppröra sinnet på var och varannan inuit. Inte för att skönhetstävlingar som sådana är omoderna, förnedrande och fåniga i största allmänhet. Nej, nej, det handlar inte om det. Utan om att Grönlands representant i tävlingen är en danska. En blond dansk modell som visar underkläder, som, hör och häpna, aldrig någonsin i hela sitt liv satt sin fot på Grönland.

– Vi hade inte tid att åka till Grönland och leta efter skönheten där. Så vi fick ta en danska istället, försvarar sig misstävlingens arrangör, som verkligen tycks ha gjort en miss.

Den danska blondinen själv tar det hela med ro. Hon ser det som en ära ett representera ett land hon aldrig har varit i, men hoppas att hennes uppenbarelse skall vara så betagande att den skall locka andra människor att resa till Grönland.

Det gör inte alls upprördheten mindre där uppe på världens största ö. Det socialdemokratiska partiets ungdomsförbund hotar med att gå ut och demonstrera på gatorna.

Och snabbt startades en Facebook-grupp som protesterar och som nu söker ett äktgrönländskt alternativ att skicka till Miss Civilisation-finalen som går i Turkiet i början av nästa månad. Och medlemmar av den här gruppen tycker att man i jämställdhetens namn kan gå ett steg längre. Varför leta efter en tjej? En kille duger väl minst lika bra att skicka som inuit-kandidat till Miss Civilisation.

Tja varför inte. 

Det här är Christer Fridén i Helsingfors med utsikt över Grönland.

Kontakt: christer.friden@sr.se