Gunnar Bolin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Gunnar Bolin, kulturkorrespondent

Jag började som kulturkorrespondent i juni 2010. Tidigare har jag varit utrikeskorrespondent i Berlin 2001-2003.

Jag började på SR 1986, direkt efter universitetsstudier. I maj 1987 hamnade jag på Kulturredaktionen och där har jag förblivit, med undantag för korretiden och ett år som jag var på TV. Jag har också varit krönikör på OS och fotbolls VM (i Tyskland)

Som kulturkorrespondent har jag hela världen som mitt arbetsfält. Jag har upptäckt att språket ställer till med större problem när man arbetar med kultur än om man är en ordinarie korre. Under mina år som Tysklandskorre hade jag även Polen som bevakningsområde, det gick OK att ta sig fram med tolk vid val och andra nyhetshändelser. Ska man däremot förstå något av ett lands kulturutbud blir det svårare att ha tolkhjälp. Knepigt att sitta på teater med någon som viskar i örat eller ta med tolken på hotellrummet för att läsa högt ur årets mest uppmärksammade roman i Laos.

Å andra sidan finns det en hel del inom begreppet "kultur" som inte innebär att man prompt måste läsa feta romaner.

Jag har till exempel planer på att undersöka europeiska högerpopulistiska partiers kultursyn. Har redan hunnit med Vlaams Belang i Belgien och Schweiziska folkpartiet (SVP).

Jag tycker också att det är intressant att se hur man använder sig av kulturen för att stärka nationella identiteter. Eller gör man kanske inte det? Hur ser cheferna för nationalmuseet i Bratislava eller Sarajevo på sina uppdrag? Vilken sorts kultur vill skattebetalarna i Slovakien se på sina nationella scener? Sådant vill jag resa ut och prata med folk om.

Jag är för övrigt omåttligt stolt över att arbeta på ett företag som har instiftat en kulturkorrespondenttjänst och hoppas kunna förmedla berättelser om kultur (lägg märke till att jag ännu inte definierat detta hala begrepp) från så många håll i världen som möjligt.

Och OK: Kultur är för mig det som vi brukar mena när vi säger ordet, dvs film, teater, konst, dans, litteratur, arkitektur och något mer som jag säkert glömmer. Inte joggning eller bullbak. I så fall får mitt jobb inga gränser alls.

Kontakt: gunnar.bolin@sr.se


Senaste nytt från Gunnar Bolin:

Kort om Gunnar

Född i Stockholm 1957

Studier i Filmvetenskap och litteratur. Dramatiska institutets radioproducentutbildning.

Läser mer tidningar än böcker. Försöker ändra på det under sommar- och julledigheter. Älskar engelsk sjuttiotalsproggrock (ej att förväxla med svensk progg). Tycker att Europas kulinariska hjärta är Wien. Gillar fotboll. Särskilt om laget kommer från Solna. Lider av tvångsmässiga behov av att vittja auktionssajter på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista