Grönsaks-tjat

Jag fick ett samtal från doktorn häromdagen. Barnen hade varit på obligatorisk läkarkontroll inför skolstarten, och nu sa doktorn att ett av proven måste göras om. Dottern, med familjens pinnigaste ben, hade märkligt höga kolesterolnivåer.

- Vi behöver testa igen, sa doktorn, men hursomhelst bör ni nog tänka på era kostvanor och äta mer frukt och grönsaker.

Att få barnen att äta grönsaker har alltid varit en utmaning i vår familj. Vårt tröttsamma tjat om broccoli och tomater funkar inget vidare. Det problemet delar vi med alldeles för många i USA. Amerikaner äter överlag farligt lite grönsaker. I veckan kom den årliga undersökningen "matvanor i Amerika" som visar att bara omkring vart femte mål mat i USA innehåller någon grönsak. (Som grönsak räknas i det här sammanhanget minsta lilla salladsblad på hamburgaren.)

Det senaste decenniets hälsokampanjer verkar nte ha hjälpt. När amerikaner uppmanas äta grönsaker, så väljer de flesta fortfarande pommes frites.

Nu försöker USAs grönsaksproducenter vända trenden genom en reklamkampanj där man lanserar morötter som "den nya tidens snabbmat". Portionsförpackningar med mini-morötter har börjat säljas i snabbmats-automater där de konkurrerar med läsk, choklad och chips. Lycka till med det försöket...

Grönsakerna får också draghjälp av presidenthustrun Michelle Obama, som gjort kampen mot fetma-epidemin till sin politiska hjärtefråga. I helgen anslöt sig också ex-president Bill Clinton till grönsaks-förespråkarna när han avslöjade att han blivit vegetarian. Clinton, som opererats för hjärtproblem flera gånger, har hakat på teorin om att växtbaserad mat kan bidra till att läka hjärt- och kärlsjukdomar.

För vår del fick vi lugnande besked. Dotterns höga kolesterol-halt visade sig vara falskt alarm,  troligen orsakat av att hon slängt i sig en portion av den amerikanska nationalrätten "mac-and-cheese" (makaroner med ostsås) just före provtagningen.

Men det falska kolesterol-alarmet har satt ny fart på grönsaks-kampanjen här hemma. Hittills har barnen varit kallsinniga när vi försökt locka med Bill Clintons vegan-recept. Nu återstår att se om morotsindustrins nya reklamtrick fungerar bättre. I veckan lanserade de nämligen ett nytt mobiltelefon-spel, som bara kan startas genom en viss ljudeffekt: ljudet som uppstår när man tar ett rejält bett i en morot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".