Lars Palmgren och Staffan Sonning på plats i São Paulo.

"Arbetsmiljön i Brasilien är inte alls så dålig"

På söndag väljer Brasilien president. Landets ekonomi har slagit hela världen med häpnad och Sveriges största industristad finns i dag i São Paolo. Sveriges Radios korrespondenter Staffan Sonning och Lars Palmgren har svarat på frågor om landet. Läs chatten här:

moderator:Välkomna till chatten med Lars Palmgren och Staffan Sonning. Lars Palmgren är vår latinamerikakorrespondent och svarar på frågor om landet och politiken. Staffan Sonning är ekonomikorrespondent och svarar på era frågor om den brasilianska ekonomin. Välkomna med era frågor!
Staffan:Vilka möjligheter finns för svenskar att skapa sig ett arbete eller inkomst i Brasilien? Gärna exempel.
Staffan Sonning:Hej Staffan, Det är inte lätt för en utlänning att få jobb i Brasilien. Landet skyddar sina egna arbetstillfällen. Ett sätt runt det kan ju vara att kontakta något av dom fler än 200 svenska företag som finns här.
Stefan Johansso:Från Er synvinkel, spelar det någon större roll om Dilma eller Serra vinner presidentvalet? Ingen av dem utstrålar någon som helst karisma, i vilket fall som helst kommer de bara att fortsätta den politik som inleddes under Fernando Henriques regering och fortsattes under Lulas. Skandalerna med korruption av sällan skådat mått har ju snarare ökat avsevärt under Lulas regering i förhållande till FHC. Jag bor själv i São Paulo sedan 25 år tillbaka, har fortfarande kvar mitt svenska medborgarskap, ser ingen som helst anledning att förvärva brasilianskt medborgarskap. I så fall blir jag ju tvungen att rösta! Förklara för lyssnarna om det obligatoriska röstandet i Brasilien, något helt oförklarligt i en demokrati, men som har som mål att ge politisk legitimitet till vem som har bäst resurser att köpa röster. Skulle vara mycket intressant att höra Era kommentarer om det ovanstående! Med bästa hälsningar, Stefan
Lars Palmgren:Hej Stefan, jag tror också att politiken kommer att fortsätta i stora drag som hittills, oavsett om det blir Dilma ellker Serra som segrar. Däremot kan nog Brasiliens image i världen bli lite gråare, det är ju Lula, med sin personliget och bakgrund, som varit den stora stjärnan. När det gäller det obligatoriska röstandet, så är Brasilien inte ensamt om det. I Chile, t ex, är det också obligatoriskt. Jag tror det kan ses som ett försök att "tvinga" fram något slags medborgaransvar - att göra sin plikt. Men, jag håller med, idag är det något som inte längre kan motiveras och obligatoriet kommer förmodligen snart att upphöra. Allt gott, LP
Gunmarie:Tveksamt till att köpa aktier i Brasilianska gruvbolag. Hur är det med Brasiliens gruvindustri? Lönsamhet, industrialiseringsgrad (har legat på u-landsnivå enligt mitt tycke) - (arbetsmiljön har liknat 1800-talets slaverimiljö).
Staffan Sonning:Hej Gunmarie, Jag håller inte med dig. Arbetsmiljön i Brasilien är inte alls så dålig, inte ens i gruvorna, jämfört med många andra länder. Råvaror är en av Brasiliens största exportsektorer. Den går som tåget! Inte minst Kina köper allt som går att få upp ur marken. Framtidsutsikterna är mycket ljusa. Kina och Brasilien närmar sig varandra allt mer.
Paul Nilsson:Hej! Sedan en tid tillbaka chattar jag med en kvinna från Sao Vicente i delstaten Sao Paulo. Vad vet ni om den staden? Med vänlig hälsning Paul Nilsson
Lars Palmgren:Hej Paul, delstaten Sao Paulo är jättelik - här finns stora landsbygdsområden och många städer och, nej, jag har aldrig varit i San Vicente och vet just intet om staden.
Stig Eriksson:Hej Brasilien, som land, har utan tvekan haft ett ekonomiskt uppsving. Har detta kommit medelklassen till godo med t ex ökad köpkraft och hur har det påverkat de fattiga?
Staffan Sonning:Hej Stig, O ja! Sedan 2003 beräknas 20 miljoner människor ha tagit sig ur absolut fattigdom. 35 miljoner människor beräknas under samma tid ha tagit steget in i medelklassen, samtidigt som denna medelklass förstås har fått det stadigt bättre under samma period. Så visst har Brasiliens framgångar kommit befolkningen till del. Dock finns det fortfarande stora grupper av människor på botten som knappt rört sig alls. Det är regeringens främsta arbetsuppgift.
Anna:Om jag vill investera i Brasilienfonder, hur kan jag få garantier för att mina pengar förvaltas etiskt?
Staffan Sonning:Hej Anna, Du får helt enkelt vända dig till fondspar-bolagen och fråga dem om de har Brasilienfonder med etisk inriktning. Jag vet att det finns några som har det.
Jocke:Hej! Hur mycket bryr sig brasilianaren i allmänhet om Europa, och vad känner dom till om Sverige? Mvh
Lars Palmgren:Hej Jocke, allt beror på var man befinner sig. Men i stora drag tror jag man kan säga att brasilianerna är ganska intresserade av Europa, som uppfattas som en mer attraktiv förebild än USA. Alla, åtminstone från medelåldern och uppåt, känner till Sverige från fotbolls-VM 1956...många vet vem Nacka Skoglund, Kurre Hamrin och de andra är. Öht känner många till Sverige via fotbollen. Andra, som är i Sao Paulo eller nere i Curitiba, känner till Sverige genom de stora svenska företagen där, främst Scania och Volvo. Inom den intellektuella eliten är Ingemar Bergman en stor hjälte. Det finns också band till Sverige via de brasilianare som levde som flyktingar där under åren av miltärregimen, men - uppriktigt sagt - så är Sverige för de allra flesta brasilianare i bästa fall ett exotiskt namn på ett land långt borta, inte mycket mer.
Anna:Tack för svaret! Vilken typ av företag går det bäst för och finns det vissa företag som haft extra svårt att lyckas i Brasilien?
Staffan Sonning:Hej igen Anna, Traditionellt är det svensk verkstadsindustri som byggt upp verksamhet i landet, bla med egna fabriker som t ex Scania med 3000 anställda (jag var där i går) I och för sig är ju Scania tysk-ägt nu. Dock är det fortfarande verkstadsindustrin som dominerar. Många underleverantörer också. Det som kommer starkt nu är medicinteknik. Brasilien har stora och mycket bra sjukhus. Man kan väl säga att svenska banker skulle vilja etablera sig här med full verksamhet. Men det går inte. Bansektorn är väldigt skyddad.
Henrik:Hur mycket nytta drar grannländerna av att Brasilien går bra? Brasilien gränsar till ganska många länder i Sydamerika och två stycken, Bolivia och Paraguay tillhör de allra fattigaste. När det gäller utvecklingen i Brasilien och i synnerhet regnskog kontra odlingar. Har man nått stora framgångar där genom att inte avverka skogen i lika stor takt eller pågår det fortfarande mycket avverkning?
Lars Palmgren:Brasiliens förhållande till inte bara grannnländerna, utan Latinamerika i stort, har förändrats mycket de senaste åren. Tidigare hade Brasilien ryggen mot sina grannar, nu omfamnar man dem. Men ibland tycker grannländerna att det mest känns som en björnkram. Det är t ex brasilianare som dominerar sojaodlingarna i Paraguay och Bolivia och bland småbönder i de länderna betraktas de närmast som fiender. Men i stort har Brasiliens ekonomiska relationer med grannländerna ökat betydligt. Det är ofta brasilianska företag som genomför de stora infrastrukturella projekten i andra länder och många brasilianska företag har etablerat sig i grannländerna. Men det omvända gäller också; många företag från andra latinamerikanska länder har etablerat sig i Brasilien. Allt det har lett till att ett nytt språk har sett dagens ljus; portuñol. När det gäller avverkningen av regnskogen, så har den minskat och det finns ambitiösa program för att öka kontrollen än mer. Många är dock kritiska till att Brasilien nu satsar på att bygga vattenkraftverk i flera stora floder i Amazonas, vilket miljöaktivister, tror kommer att få stora negativa effekter.
Nyfiken:Vilka är landets största utmaningar framöver?
Lars Palmgren:Hej nyfiken. De är många, men jag tror att den främsta har att göra med att göra kampen mot fattigdomen mer effektiv och fr a mer hållbara. Det räcker inte med att som nu ge bidrag, som Bolsa familia, det måste produceras jobb; det räcker inte med att barnen går i skolan, undervisningen måste bli mycket bättre; det räcker inte med att bygga polisstationer i några favelas, kampen mot våld och brottslighet måste effektiviseras på alla nivåer etcetera. Men för att allt detta ska vara möjligt måste Brasilien också på allvar ta itu med korruptionen inom den politiska världen. Fast i slutändan, så är kanske den största utmaningen för den nye/a presidenten ändå att bibehålla det förtroende som Lula ar lyckats erövra bland brasilianerna. Om det rasar samman, så blir möjligheterna att styra effektivt allt mindre. Det tålamod som nu finns kan mycket väl övergå i otålighet och växande social oro.
Nyfiken:Vilka är landets största utmaningar framöver?
Staffan Sonning:Hej. Ursäkta sent svar, fick starta om datorn. Utmaningar: Att bekämpa de fortfarande jättelika klassklyftorna, där de fattigaste fortfarande finns kvar på botten. Modernisera ett uruselt utbildningssystem. Bygga ut infrastrukturen, just nu bromsas utvecklingen t ex av usla transportmöjligheter. Det ligger just nu en stark press på Brasilien, eftersom landet ska arrangera både VM i fotboll och OS inom sex år. Så det kommer att bli enorma satsningar.
Eva:Jag har hört att mycket av den ekonomiska utvecklingen i Brasilien är driven av statliga investeringar. Stämmer det och hur länge kan det i så fall fortsätta?
Staffan Sonning:Hej Eva. Nej det kan man inte säga. Brasilien skiljer sig från många andra länder genom att landet lyckades segla igenom finanskrisen bättre än de flesta. Visserligen använde de en del statliga stödåtgärder, t ex förmånliga lån, men det är inte grunden till framgången: Tvärt om! Brasilien är så populärt bland privata utländska investerare, att landet införde en straffskatt på investeringar för att bromsa inflödet. Det hjälpte inte. I förra veckan gjorde Brasiliens statliga oljebolag Petrobras världens största nyemission av aktier: motsvarande 500 miljarder svenska kronor. De privata delägarna slogs om att få vara med
Eva:Hur är den politiska situationen i Brasilien jämfört med grannländerna? Mer eller mindre stabil, vilka partier som går framåt osv?
Lars Palmgren:Den politiska situationen är ganska, för att inte säga ovanligt, stabil i hela Latinamerika just nu (med några få undantag). Men kanske är Brasilien, tillsammans med Chile, det stabilaste landet, just därför att det finns förtroende för regeringen och en utbredd upplevelse av att livet faktiskt blir lite bättre för var dag. Partisystemet i Brasilien är en krånglig fråga. De flesta partierna liknar mer en slags klubbar upphängda kring en eller ett antal staka personligeter, ofta caudillos ute i provinserna. Det enda riktiga partiet är Lulas PT. PT har en nationell struktur, regelbunden aktivitet, medlemmarna betalar medlemsavgifter etc. Men på senare år har PT tappat mycket av dynamik och är idag bara skuggan av sitt forna jag. Det märks inte mknst i att valkampanjens aktivister inte längre består av glada militanter, utan av betalda valarbetare, precis som hos de andra partierna. Det är en farlig utveckling som hotar att göra politken än mer avlägsen än den redan är för de flesta brasilianare. Och som dessutom bidrar till att på nytt stärka de mönster av klientelism som alltid ar funnits, men som tycktes vara på väg bort när PT växte fram.
moderator:Då är tiden för chatten slut. Tack Staffan Sonning och Lars Palmgren för svar och tack för alla intressanta frågor!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".