Harmonicenterpartister och Sistapartister,

Det är parlamentsval i Lettland i dag. I förmiddags pratade jag med folk som röstade i Kongresspalatset i Riga och frågade bland annat om dom ville berätta vilket parti dom röstade på.

-Det som har det vackraste namnet, svarade en äldre herre.

-Vilket är det då?

-Det får du gissa själv, sa han.

I Sverige heter dom etablerade partierna lite trist och sakligt Folkpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och sånt.

I Lettland försöker man skönmåla partierna och ge dom tjusiga, nästan lite poetiska, namn.

Vad sägs om ”Harmonicentern” eller ”Allt för Lettland” eller ”För Lettlands bästa” för att nu inte tala om ”För mänskliga rättigheter i ett enat Lettland”. ”Fosterland och frihet” är inte så illa det heller.

Landets premiärminister, Valdis Dombrovskis, av många sedd som en tråkig bokhållare, har signifikativt nog valt att inte använda några skönmålande beskrivningar utan kallar sin partiallians kort och gott för ”Enhet”. Men visst är ordet enhet vackert det också.

Så har vi då ”Sista partiet” som har fått sitt namn av att det var det sista som registrerade sig före valet, så sent som i somras. Det är ett parti som bland annat tycker att ministerposterna skall annonseras ut och kunna sökas av vem som helst och sen får den bäste jobbet. Och ingen av partiets kandidater vill för allt i världen komma in parlamentet Saeima.