P1 MORGON

Brottsplats Helsingfors

Helsingfors, onsdag!

Jag blev i går eftermiddag vittne till ett brott. Från min utsiktspunkt vid skrivbordet i arbetsrummet i stadsdelen Rödbergen här i Helsingfors såg jag klart och tydligt med egna ögon hur brottet både förbereddes, genomfördes och avslutades utan att någon ingrep.

Nu borde man väl kanske inte vara så hemskt förvånad över kriminaliteten i det här området. För sådär 40-50 år sedan rådde rena rama gangsterväldet i stadsdelen Rödbergen. Det var Helsingfors centrum för allsköns skumrask som langning, häleri, prostitution och knarkhandel.

Men sedan dess har Rödbergen ändå genomgått stora förändringar och är numera en respektabel stadsdel där många i den strävsamma hederliga övre medelklassen har slagit ner sina bopålar och där kriminaliteten inskränker sig till någon enstaka felparkering.

Trodde jag, ja. Nu vet jag bättre.

I går såg jag nämligen en man, som rastade sin hund, stå och röka i parken utanför mitt fönster. Och det här är inte bara en park utan också en lekplats för dagis. Det är det som gör mannen till en brottsling. För sedan i fredags är det här i Finland förbjudet att röka där dagisbarn leker.

Finland vill inte bara begränsa rökningen. Den skall upphöra helt och hållet i landet. Det är det klart uttalade målet. Klart slut. Nu skall det inte ske över en natt utan i etapper. Man får fortfarande inneha cigaretter eller annan tobak, ja, såvida man är över arton år. Men röka får man snart bara göra inne i sin egen bostad eller utomhus långt från skolor och dagis. Dom unga skall inte behöva se rökande människor och på det sättet lockas in i nikotinträsket.

Och den som langar cigaretter eller annan tobak eller, Gud förbjude, snus till ungdomar kan straffas med upp till sex månaders fängelse. Ja, när det gäller snus är langning till vuxna också strängeligen förbjudet.

Men det här är alltså bara ett första steg mot det rökfria Finland. I nästa steg får tobaksprodukter överhuvudtaget inte synas i handeln. Cigaretter, cigarrer tobak och pipor skall bort från butikshyllorna. Den som ändå envisas med att vilja köpa de förhatliga varorna kan få ett papper i näven som förtecknar vad som finns undangömt av tobaksvaror i butiken och sen göra sin beställning. Helst då förstås med skammens rodnad på kinderna.

Av denna klädsamma attityd syntes däremot inget på brottslingen framför mina ögon. Tvärtom, när en annan hundägare dök upp och dom började prata med varandra, bjöd han denne på cigarett och tog själv en till. 

Jag säger bara en sak. Återfallsförbrytare!

Det här är Christer Fridén i Helsingfors