1 av 6
Fredspristagaren Liu Xiaobos hustru Liu Xia. Foto: AP Photo/Kyodo News/Scanpix.
2 av 6
Kinesisk polis spärrar av Liu Xiaobos bostadsgata. Foto: Andy Wong/Scanpix.
3 av 6
Demonstranter i Hong Kong har samlats med ljus framför ett plakat med den fängslade Liu Xiaobo i Kina. Foto: Vincent Yu/Scanpix.
4 av 6
Liu Xiaobo vid en kinesisk historikers grav. Foto: Scanpix.
5 av 6
Polis hindrar journalister från att intervjua Liu Xiaobos fru Liu Xia. Foto: Hanna Sahlberg/SR.
6 av 6
Protester. Foto: Scanpix.

Bakgrund: Liu Xiaobo Nobels fredspristagare 2010

I den norska Nobelkommitténs motivering heter det att Xiaobo länge utkämpat en kamp för grundläggande mänskliga rättigheter i Kina, och att mänskliga rättigheter och fred går hand i hand.

Även om det kan ses som kontroversiellt var det ingen högoddsare som presenterades när Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland exakt klockan 11.00 fredagen den 8 oktober presenterade årets fredspristagare.

Mer överraskande var kanske Nobelkommitténs skarpa motivering.

Med Kinas status som ekonomisk stormakt följer också ett ökat ansvar, Kina bryter flera internationella avtal som landet har undertecknat och bryter också mot sina egna bestämmelser om politiska rättigheter. Artikel 35 i Kinas grundlag slår fast att ”Medborgare i Folkrepubliken Kina har rätt till frihet att tala, pressfrihet, församlings- och mötesfrihet och demonstrationsfrihet”. I praktiken har det visat sig att dessa friheter är klart begränsade för Kinas invånare.

Reaktionen från Kina blev skarp. Kina hade redan i somras varnat den norska Nobelkommittén för att relationen mellan Kina och Norge skulle försämras om fredspriset tilldelades någon kinesisk dissident.

Hotet om försämrade förbindelser upprepades av det kinesiska utrikesdepartementet helgen efter tillkännagivandet av Xiaobo som nobelpristagare.

– Liu Xiaobo är en kriminell man som dömts av kinesisk rättvisa för brott mot kinesiska lagar. Att tilldela honom fredspriset strider mot fredsprisets principer och är ett hån mot priset, skrev det kinesiska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Måndagen efter tillkännagivandet ställde Kina in ett fiskeriministermöte med Norge. När den norska fiskeriministern landade på flygplatsen i Shanghai fick hon veta att hon inte var välkommen till mötet.

Men vem är då denna pristagare som enligt Kina är brottsling, men som enligt Nobelkommittén är en människorättskämpe värd att uppmärksamma?

Liu Xiaobo föddes i slutet av 1955 i Jilinprovinsen. Efter att ha genomgått motsvarande grundskolan skickades han ut på landsbygden för att arbeta. Han arbetade först vid ett lantbruk och sedan som byggarbetare.

1977 började han studera litteratur vid universitetet i Jilin och tillsammans med några studiekamrater bildade han en poesigrupp.

Han ägnade flera år åt studierna och blev så småningom litteraturprofessor och gästforskade vid en rad utländska universitet, bland andra Oslo Universitet, University of Hawaii och Columbia University i New York.

Under studietiden skrev han en rad böcker, den första kom ut 1987.

Han har under många år kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter i Kina.

Vid tiden för protesterna vi Himmelska fridens torg 1989 arbetade Liu Xiaobo vid lärarhögskolan i Peking, men han sades upp från sin tjänst efter att ha deltagit i protesterna vid Himmelska fridens torg och han dömdes till ett tvåårigt fängelsestraff.

Myndigheterna förbjöd samtliga Liu Xiaobos publikationer, inklusive hans tre böcker och den fjärde som var på gång att tryckas. Han fördömdes som en ”galen hund” och förrädare.

När han 1991 släpptes från fängelse återupptog han sitt skrivande, och gav ut en memoarliknande bok med sitt vittnesmål från händelserna vid Himmelska fridens torg. Boken publicerades dock inte i Kina, utan i Taiwan.

Fängelsestraffet avskräckte honom inte från att uttrycka sina åsikter, snarare tvärtom. Under 1990-talet deltog han i en rad demokratirörelser och ägnade sig åt politisk aktivism. I maj 1995 greps han ännu en gång, den gången för att ha stått bakom en kampanj med syfte att synliggöra händelserna sex år tidigare vid Himmelska fridens torg. I nio månader hölls han i husarrest i en förort till Peking.

När han blev fri gifte han sig med konstnären och poeten Liu Xia som han träffat i Pekings litteraturkretsar, men bara några månader senare i oktober 1996 greps han igen. Den gången för att han kritiserade kommunistpartiet i Taiwanfrågan. Han dömdes till tre års straffarbete för att ha stört den allmänna ordningen.

Året efter frisläppandet gav han i snabb takt ut tre böcker bl a en 400-sidor tjock bok där han kritiserar den kinesiska politiken och en 450-sidor tjock bok med korrespondensen mellan honom och hans hustru under fängelsetiden.

Under samma år, 2000, var också Liu Xiaobo en av initiativtagarna till bildandet av den oberoende kinesiska PEN-klubben, och valdes till både styrelseordförande och president.

Liu Xiaobo har fortsatt sin frispråkiga kritik av de kinesiska myndigheterna och kommunistpartiet.

I december 2008 var han med och författade ett politiskt manifest för ökad demokrati i Kina. Manifestet, Charta 08, undertecknades av omkring 350 intellektuella och publicerades och spreds på internet den 10 december, på 60-årsdagen av FN:s deklaration för mänskliga rättigheter.

I manifestet krävs 19 konkreta förändringar för att förbättra situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina, och man kan knappast anklaga författarna och undertecknarna för att böja sig för makten i sin skarpt formulerade kritik av Kinas politik och enpartisystem.

De skriver bland annat att ”Kina är den enda stora världsmakten som fortfarande har kvar ett auktoritärt system som allvarligt kränker de mänskliga rättigheterna”. ”Situationen måste förändras! Politiska demokratiska reformer kan inte vänta längre”.

Manifestet sågs naturligtvis av de kinesiska myndigheterna som en enorm provokation, undertecknarna greps av säkerhetspolis, och inte bara de som hade skrivit under, utan också de som kunde befaras skriva under och ställa sig bakom manifestet fick besök av säkerhetspolisen.

Liu Xiaobo greps och fördes till husarrest på hemlig ort. Myndigheterna inledde ett intensivt arbete med att städa bort hans namn från internet.

I december 2009 dömdes Liu Xiaobo till elva års fängelse för ”statsomstörtande verksamhet”.

När han av sin hustru fick veta att han tilldelats Nobels fredspris ska han ha fallit i gråt och sagt att priset tillägnas de offer som 1989 föll offer för den kinesiska regimens våld på Himmelska fridens torg.

Hustrun ska ha e-postat informationen till en norsk tidning, och hon ska också ha skrivit att hon själv sattes i husarrest och att hennes telefon stängdes av när det blev känt att hennes make tilldelats fredspriset. 

Att kinesiska myndigheter inte jublar över årets fredspris är föga förvånande, men att andra kinesiska regimkritiker är missnöjda med utmärkelsen kanske förvånar mer.

I ett brev till den norska Nobelkommittén uttrycker flera kinesiska regimkritiker i exil sitt missnöje över utmärkelsen. De menar att Liu inte är tillräckligt radikal och att han har anpassat sig för mycket till det kinesiska systemet.

Demokratiaktivisten Wei Jingsheng som lever i exil i USA, säger till nyhetsbyrån AFP att ”mindre radikala aktivister av Lius typ i själva verket bidrar till att stabilisera den politiska situationen i Kina”.

Wei Jingsheng kallar Liu Xiaobo för reformist som uppmuntrar till samarbete med den kinesiska diktaturen.

Undrar om Liu Xiaobo håller med om det, där han nu sitter med tio år kvar av sitt fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".