Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..
Om att jobba som mobilflicka på Foxconn

Bakgrund Taiwan: "Vi känner oss redan gamla inuti"

Publicerat söndag 13 juni 2010 kl 12.00

Bakom många kända elektronikmärken som Apple, Nokia, Sony Ericsson, Dell och HP står det taiwaneiska tillverkningsföretaget Foxconn.

Företagets fabrik med över 400 000 anställda i Shenzhen i södra Kina är känd för hög effektivitet men ledningen har blivit hårt pressat av en serie av självmord där unga arbetare har tagit livet av sig på fabriken.

Arbetsrättsorganisationer ser självmorden som en konsekvens av arbetsmiljön, där så kallade "mobilflickor" tvingas jobba övertid varje dag vid det löpande bandet.

– Vi brukar skämta och säga: vill du inte jobba, så gå och hoppa från taket du också.

Efter kvällsmatstid fylls både gångbanan och cykelbanan av Foxconnarbetare som väller ut i mörkret från den stora fabriken i Shenzhen.

Kvinnliga arbetare, de så kallade "mobilflickorna", i röda pikétröjor och unga manliga tekniker i vita pikétröjor med skramlande nyckelknippor i bältet.

Miljön runt fabriken är densamma som i andra fabriksområden här i södra Kinas Guangdongprovins: sliten blåvit kakelmosaik och fikusträd med tjocka bruna luftrötter kantar vägarna och på väggar och anslagstavlor sitter jobbannonser och reklam för billiga aborter.

Li är 21 år och fortfarande klädd i Foxconns vinröda tröja för kvinnliga arbetare, fastän hon slutade lite tidigare just idag. 

– De säger åt en att jobba, jobba, jobba. Fast man jobbar snabbt så säger de hela tiden: fortare, fortare, berättar Li, som inspekterar mellan tusen och tretusen färdigmonterade mobiltelefoner varje dag vid det löpande bandet.

Hon är liten och blyg och pratar Hunandialekt. I det lilla rum hon hyr tillsammans med en arbetskamrat utanför fabriken tar sängen upp det mesta av platsen och dörren går bara att öppna till hälften. Li bjuder på apelsinsaft i pappersmugg.

– Vi jobbar 20 timmar obligatorisk övertid varje vecka på min enhet, berättar hon.

Redan innan tio arbetare hoppade från taken och sovsalarna och dog inne på fabriksområdet i en serie av uppmärksammade självmord, var det känt att arbetare på det taiwansisk ägda Foxconn ofta jobbade över hundra timmar övertid i månaden.

När Li jobbar extra kan hon tjäna två tusen yuan på en månad, eller drygt 2000 kronor. Li beskriver hur den komplicerade hierarkin av bandledare, gruppledare och så vidare pressar alla att hinna klart sina dagskvoter och jobba mer.

– Om vår bandledare skäller på oss gör vi motstånd genom att be om sjukledigt flera stycken nästa dag, och om vi inte är på jobbet får hon kritik från gruppledaren, berättar Li.

Foxconns ledning har ansträngt sig för att förbättra sitt rykte genom att visa upp jättefabrikens simbassänger och nya psykologiska rådgivningsmottagning.

Li säger att hon ofta brukar gå till fabrikens bokaffär för att titta i böcker, och att hon nog egentligen borde gå till den psykologiska rådgivningen också eftersom hon känner sig deprimerad. Simning har hon ingen tid för, och förresten är bassängen full av killar.

– Många tjejer vill också simma, men det brukar bara vara killar där, och det är inte bra att simma tillsammans med dem, säger Li, som kommer från en liten by.

Jag får kontakt med 25-årige Yang som har jobbat på Foxconn sedan han tog sin universitetsexamen för två år sedan.

Han är på tjänsteresa i en annan del av Kina men berättar att han trivs på jobbet, och tjänar mellan 6000 och 7000 yuan per månad, över tre gånger så mycket som arbetarna vid bandet. Han jobbar inte övertid och är ledig på helgerna, och i bland simmar han i simbassängen.

Han tror inte att självmorden beror på ett Foxconn skulle ha en särskilt dålig arbetsmiljö.

– Mediernas bevakning av självmorden spelar nog in, tror Yang, och spekulationerna om ifall det ska bli ett tredje, ett fjärde och så vidare har kanske fått vissa att ta på sig rollen som nästa offer, tror han.

Fabriksledningen har framhållit att det är personliga problem, som till exempel olycklig kärlek, som har fått arbetarna att hoppa från taket och från sovsalarna.

Arbetsrättsaktivisten Liu Kaiming på organisationen Institute for Contemporary Observation i Shenzhen, anser att den viktiga orsaken bakom de ungas arbetarnas självmord är Foxconns högeffektiviserade arbetsmiljö, som är präglad av strikta hierarkier och snabbt tempo.

– Det hänger nära samman med deras arbetsledningsstil. Det är en paramilitär stil som är hämtad från Japan, men som tillämpas ännu strängare än där, säger Liu Kaiming.

En vanlig psykologisk tolkning i Kina är att självmorden beror på att dagens unga arbetare, som oftast kommer till fabriken i de sena tonåren, har drömmar som inte går att uppfylla i verkligheten.

– De är påverkade av reklam, de har förhoppningar och drömmar, är väldigt unga och har precis lämnat sina skolor och familjer men när de kommer hit för att söka sin lycka, så vill Foxconn att de förvandlas till vinstgivande arbetsredskap så snabbt som möjligt, säger Liu Kaiming på arbetsrättsorganisationen.

Li Li är van vid att andra bestämmer åt henne. Det var skolan som placerade henne här på Foxconn, och här har hon blivit kvar. Nu har släkten planerat nästa steg för henne.

Li var hemma i byn under det kinesiska nyåret, och blev hembjuden till en familj i närheten, och helt plötsligt ansåg alla att hon och familjens son var mer eller mindre förlovade.

– Jag sa att jag tyckte han var ok när jag blev bjuden till honom, men jag fattade inte förrän efteråt att det var en brudvisning, säger Li.

– Han är inte min typ. Han är stor och tjock, jag gillar långa smala killar, säger Li Li som sover under den förra hyresgästens idolaffischer med kinesiska poppojkar.

Släkten planerar bröllop och hon vågar inte göra slut med pojkvännen eftersom hans släkt bor nära hennes familj och de skulle kunna bli arga om hon avvisade honom.

Nu vill han att hon ska flytta med honom till hans fabrikområde i en mindre stad, men hon vill inte.

– Jag har ju en massa vänner här på Foxconn, säger Li.

Den första generationens kinesiska migrantarbetare skapade ett rykte om sig som outtröttliga och självuppoffrande. De skickade oftast hem det mesta av lönen till sina barn och gamla föräldrar.

Bland den andra generationens migrantarbetare som är född på 80- och 90-talen, har fler egna krav, och vill också kunna konsumera.

Under Li Lis säng ligger ett par svarta pumps med silverklackar. Hon kan knappt gå i dem, men köpte dem när hon var ute och shoppade med en kompis. Hon har andra önskningar också, till exempel en av de nya mobiler som strömmar förbi på hennes löpande band under dagarna.

– Nu gör vi en ny snygg vikbar modell. Jag ska väntar några år tills priset har gått ner, sen vill jag köpa en, säger Li.

Arbetarna som tillverkar de senaste mobiltelefonerna för export till väst, är i dag till det yttre lika västerländska ungdomar i stil och smak.

Den kinesiska regeringen hoppas också på en framtid där kineser i högre grad har råd att handla själva. De pratar om att styra om ekonomin från exportberoende till mer inhemsk konsumtion.

Men för det krävs högre löner här.

Det är sent på kvällen och Li följer mig ner genom trapphuset där man hör ljudet från TV-serierna som grannarna tittar på.

Efter att självmorden på fabriken skapat stor uppmärksamhet både i Kina och utomlands höjde Foxconns taiwanesiska ledning lönerna med 30 procent – 30 procent över den lokala minimilönen, med löften om nya löneökningar i höst.

Foxconns aktie föll på börsen, men en av de telefoner som Li inspekterar vid löpande bandet skulle fortfarande kosta henne mer än den lön hon får för två månaders arbete med övertid.

Arbetsrättsorganisationer räknar med att arbetskostnaden på varor som datorer och mobiltelefoner är bara ett fåtal procent, och att löneökningen på Foxconn motsvarar minde än en tia per tillverkad mobiltelefon.

– Det måste väl de som köper telefoner vara beredda att betala, om de vet att det går till arbetarnas löner? säger arbetsrättsaktivisten Liu Kaiming.

Men är vi som köper Foxconntillverkade Sony Ericsson- och Nokiamobiler, Apples Ipad och Iphone eller datorer från HP och Dell, beredda att betala varornas verkliga pris?

Foxconn har redan angett att man kommer att vilja ha högre betalning från sina kunder, och en fortsatt uppvärdering av arbetarnas insatser här på fabrikerna i södra Kina skulle så småningom påverka svenska konsumenter.

En uppvärdering av kinesiska arbetare skulle betyda att Li fick mer i plånboken och större makt att själv bestämma över sin tid och sitt liv, men också ett annat pris på datorer och mobiler.

– Vi säger varje dag till varandra att vi slösar bort våra bästa år här på Foxconn. Vi känner oss redan gamla inuti och vet inte vad vi ska göra, säger 21 åriga Li.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".