1 av 2
2 av 2
By i det drabbade området. Foto: Scanpix.

Ur vulkanen: Aska

När jag vaknade och tittade ut genom mitt indonesiska hotellrumsfönster härom morgonen var det en ovanlig syn. Gräset, träden, buskarna - allt var täckt av ett två centimeter tjockt lager aska. Det såg spöklikt ut. Har aldrig sett något liknande. Det hade inte hotellpersonalen heller. Jag såg personal i andningsmasker skotta aska längs promenadgångarna och försöka rengöra utemöblerna. Hotellet ligger ett par mil från vulkanen Merapi. Ingen hade väntat sig att så mycket aska skulle nå så långt. Ute på vägarna såg det ut ungefär som en svensk snöstorm, med skillnaden att det var runt 30 grader varmt och det som virvlade var vulkanaska. Bilarna körde sakta för att sikten var så dålig.

Dagen före hade jag blivit stoppad av polis vid en vägspärr 10 km från Merapis krater. Vulkanen är en av världens mest aktiva och har i en vecka nu haft våldsamma utbrott. Myndigheterna har beordrat dem som bor inom en 10 km radie att evakuera. Lite senare lyckades jag åka in i zonen, som passagerare i en djurambulans. Därinne mötte jag förvånansvärt många människor som vägrade lyda ordern att evakuera. De trodde att de skulle hinna springa undan om det blir ett nytt stort utbrott. Men få kan springa ifrån 600 grader varma ångpustar som plötsligt kan välla ner över sluttningen.

Nu bor tiotusentals vulkanflyktingar i tältläger, och ingen vet hur länge mytomspunna Merapis senaste vrede ska vara. Det kan röra sig om månader. En del röster i Indonesien höjs för att alla som bor nära Merapi permanent ska flyttas längre bort. Men många jag talade med sa att de älskade sin hembygd på Merapis bördiga sluttningar och aldrig kunde tänka sig att flytta därifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".