Chatta med Nils Horner i Pakistan

Ekots Asienkorrespondent Nils Horner är på plats i det översvämningsdrabbade Pakistan. Når hjälpen fram? På vilket sätt drabbas barnen av katastrofen? Vilka är de största hoten/möjligheterna för landet i nuläget? I en chatt svarade han på era frågor. Läs svaren här.

moderator:Då är Nils Horner på plats vid datorn för att svara på era frågor. Ställ dem till honom här!
Anna:Hur lång tid kommer det ta att bygga upp landet efter katastrofen? Vet man hur många som riskerar att dö? Vilka drabbas hårdast?
Nils Horner:Hej, en del tror att det kan ta uppemot 20 år att bygga upp förstörda vägar, broar och annan infrastruktur. Hittills ligger dödssiffran på drygt 1700, men de flesta tror att den kommer att stiga när sjukdomar sprider sig. Hårdast drabbade är förstås de riktigt fattiga, som ofta var undernärda och bräckliga redan före vattenkatastrofen.
Lena:Hur fungerar det rent praktiskt att arbeta i ett katastrofområde? Hur funkar det med mat, sömn osv?
Nils Horner:Hej Lena, det stora problemet här är att kunna ta sig fram över huvud taget eftersom vägar på många håll är bortspolade. Myndigheterna har ibland tagit med journalister i helikoptrar, men då är ju risken att man tar upp plats i en helikopter som skulle kunna användas för mer akuta behov. Jag har åkt runt i både bil och båt för att försöka komma till drabbade områden. Mat har jag haft med mig i bilen, och sova får man göra när man har gjort klart alla rapporter för radion!
Sara:Hur vet vi som donerar att pengarna inte hamnar hos terrorgrupper eller försvinner i administrativa utgifter?
Nils Horner:Bra fråga Sara! Jag tror inte det är stor risk att pengarna hamnar hos terrorister. Mycket av hjälpen går genom internationella organisationer, som Rädda barnen, Röda korset, FN och så vidare. Och de försöker ha strikt koll på att pengarna når fram. Mitt intryck här är också att pakistanska regeringen verkligen anstränger sig för att visa att pengarna verkligen når de allra mest behövande. Regeringen vet att den har världens - och det egna folkets - ögon på sig. Så jag tror inte att risken för korruption ska behöva vara en anledning att inte donera pengar för att hjälpa de drabbade.
Lars K:I SVD så finns idag en artikel där en Pakistansk journalist visar på missnöje med rika jordägare som låtit riva fördämningar för att rädda sina egna ägor. Är det stora inrikes missnöjesyttringar och påverkar detta hjälpdistributionen?
Nils Horner:Hej Lars K, tack för frågan. Pakistan har relativt fria medier och det är väldigt intensiv rapportering just nu i tidningar och TV - inklusive en mängd nya privata TV-kanaler - om hjälpbehoven. Det finns också en pågående debatt om behovet att reformera det "feodala"systemet, med rika landägare som i vissa fall utnyttjar de fattiga. Det finns rapporter om att en del rika landägare har försökt styra hjälpen till sina egna släktingar och allierade så att andra inte får något. Samtidigt finns det de som varnar för att en alltför ensidig kritikstorm mot den demokratiskt valda regeringen för att "göra för lite" eller för att vara korrupt riskerar att spela dem i händerna som vill se en återgång till militärstyre. I alla länder som drabbas av en enorm naturkatastrof brukar det bli stark kritik mot regeringen, och det är inte alltid säkert att all den kritiken är rättvis.
Annika:Vilken är den värsta katastrof du har bevakat?
Nils Horner:Hej Annika, tack för frågan. Svårt att gradera, det var förstås fruktansvärd förödese i Aceh efter den stora tsuanmin. Och kolossalt många döda människor, men kanske inte lika många hungriga och sjuka. Här i Pakistan har inte alls lika många dött, men många fler människor påverkas, med tio miljoner hemlösa tlil exempel. Och allt sämre hälsotillstånd hos dessa ofta redan tidgare utblottade och undernärda människor. Så man konfronteras med många lidande och behövande människor. FN säger ju att detta är den kanske största humanitära katastrof organisationen stått inför, just för att den är så utdragen och rör så många människor som redan tidigare hade så lite. Förlåt det långa svaret, men det känns svårt att gradera lidande...
Håkan G.:Hur är det med rika muslimska länder, hur mycket solidaritet har de visat? Oljemiljoner kan ju komma väl tillpass nu och almosor är ju en viktig del av muslimsk praxis.
Nils Horner:Hej Håkan, Islamiska hjälpgrupper har spelat en stor roll inom Pakistan för att hjälpa drabbade. Men det stämmer nog att muslimska länder, exempelvis de kring Persiska viken, åtminstone hittills har gett mindre än USA och EU, exempelvis. Även Pakistans allt varmare strategiska allierade Kina har hittills gett mindre. Svårt att veta vad det beror på. Ett skäl kanske kan vara en lång tradition hos Sverige och andra länder att snabbt hjälpa katastrofdrabbade länder?
Petra:Är de människor du möter uppgivna, eller kan du se något hopp inför framtiden?
Nils Horner:Hej Petra, tack för frågan. Man ser förstås alla möjliga olika reaktioner, från uppgivenhet och förtvivlan till ivrighet att försöka börja bygga upp förstörda hus osv. Många av de drabbade tillhör Pakistans fattigaste, och dess värre är många vana vid att inte få särskilt mycket hjälp av staten; de är vana att klara sig själva. Många av de drabbade är också barn - Pakistan är en ung nation - och man kan bara hoppas att de snabbt ska få hjälp, både med att överleva nästa dag och med att få skolor byggda och andra förnödenheter så att de kan förverkliga sin potential. Det har varit tragiskt att se så många hungriga barn, många med såriga infektioner i ansikte och på händer, men samtidigt inspirerande att se hur de skiner upp när någon - exempelvis pakistanska eller utländska hjälpgrupper, eller privatpersoner - kommer och ger dem konkret hjälp, om än bara i form av ett mål mat eller en flaska vatten. I såna ögonblick kan man ändå känna lite hopp, när man ser att det är många som vill hjälpa.
Gulskjortan Ber:Hej Nils Hur har den pågående cricketskandalen med pakistanska spelare inblandade påverkat moralen i landet? De pakistaner som inte är påverkade av översvämningarna, är de mest chockade över cricketskandalen eller av översvämningarna? Hälsn Gulskjortan BerraGurra!
Nils Horner:Hej GBG BKK, bra fråga. Cricket är ju en passion i de här delarna, och många pakistanier är bedrövade över cricketskandalen. En del säger att en ytterligare spär på Pakistans image-problem. Samtidigt är ju ingen dömd ännu, och de utpekade spelarna bedyrar sin oskuld. Men när cricketskandalen utbröt för någon vecka sedan var det många som sa "inte detta också" ,för många som cricket som nästan de enda som många här har att glädjas över.
PETER HÅKNSSON:JAG HAR FÖRSÖKT ENGAGERA MIG I PAKISTAN JAG HAR BL.A VARIT UTE OCH SKRAMLAT I BÖSSA FÖR RK. Stora problemet är att få en helhetsuppfattning om kastrofen, så även geografiskt. Saknar karta med info om läget och detta löpande. För lite infoi tidningar här i Sverige och hjälporganisationerna borde samordna sig. jag har lobbat att LO skall lyfta fram pakistan på deras webb har även kontakt med Hans Rosling.
Nils Horner:Hej Peter, vad utmärkt att du engagerar dig! Håller med om att de är svårt att få ett helhetsgrepp. Det är ju ett både till yta och folkmängd stort land, med dåliga kommunikationer. Risken är att det finns många drabbade i avlägsna byar som inte nåtts av hjälp än. Förhoppningsvis klarnar bilden lite dag för dag. Sajter som www.alertnet.org kan också vara användbara. Hälsn Nils
Gert B i Marka:Är detta en katastrof som delvis är orsakad av mänsklig aktivitet som t.ex. skogsavverkningar? Kommer det att ske igen?
Nils Horner:Hej Gert, jätteintressant fråga. Jag är rädd att jag inte kan svara vederhäftigt på den, även om jag vet att vårdslös skogsavverkning har nämnts i pakistanska medier som en tänkbar faktor, liksom klimatförändringar. En sak som bidrar till katastrofens omfattning är också att Pakistan nu har många fler människor än vid tidigare stora översvämningar, och att många fattiga bor på utsatta platser.
Daniel:Hej Nils Hur ser du på svårigheterna det har varit med att samla in bidrag från allmänheten i Sverige, vad är orsaken? "Givartrötthet" är väl inte den enda förklaringen? Kan det vara så att allmänheten i Sverige har en negativ bild av landet? Uttrycker de pakistanier du möter i Pakistan något om detta?
Nils Horner:Hej Daniel, bra fråga. Många pakistanier är akut medvetna om att deras land oftast nämns i omvärlden i negativa sammanhang. Som exportör av terrorism, till exempel. Men då tänker jag på hur pakistanier själva förmodligen är de allra största offren för terrordåd, det är självmordsattacker runt om i Pakistan så gott som dagligen, med civila som offer, däribland barn. De flesta människor jag möter - både i städer och på landsbygden - är fulla av vänlighet och välvilja mot mig som utlänning, och de är emot all form av extremism och terror. Folk är rädda för terrorn. Så jag har svårt att se varför folk skulle vara mindre benägna att ge pengar för humanitär hjälp åt pakistanska civila. En förhoppning - även om den kanske är alltför optimistisk - vore att hjälp med återuppbyggnad skulle involvera att bygga upp ett bättre Pakistan, särskilt när det gäller tillgång till bra skolor åt barnen.
moderator:Då är tiden för chatten med Nils Horner slut, tack för alla frågor och svar. Missa inte att följa Nils Horners fortsatta rapportering i Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".