Ett par hundar från sydkoreanska ön Yeonpyeong som övergetts efter nordkoreanska attacken. Drskyddsaktivister förde dem till säkerhet i staden Incheon på fastlandet. Foto: Chin-ha Cheong/Sveriges Radio.

Var är husse och matte?

Jyckarna tittade på mig på det vädjande och nästan lite  förebrående sätt som bara hundar kan göra. När jag stack in ett finger i  buren slickade de det med torra, varma tungor. I nästa ögonblick fick de en skål  vatten av någon. Hundarna var flyktingar från den av Nordkorea i förra  veckan bombade ön Yeonpyeong.  Djurskyddsaktiivster har tagit om hand  om hundar, katter och andra djur som lämnats kvar när de över 1.200 invånarna  flydde den  nordkoreanska attacken.

En del djur hade skadats svårt av de nordkoreanska artillerigranaterna och fick avlivas. Andra fördes till veterinär med bland annat brännskador. Men  de  här båda hundarna, den ena en vit fluffig sak och den andra en labradorvalp,  verkade friska om än inte så pigga och glada efter vad de upplevt.  Aktivisterna  berättade att de skulle adopteras bort om inte ägarna kundehittas.
 
Människor lider förstås svårt i samband med krig, naturkatastrofer och annat elände.De kommer naturligtvis först vid räddningsinsatser. Men det  är  hjärtevärmande att det finns de som i dessa sammanhang också tänker på djuren. Förra månaden såg jag aktivister ta hand om brännskadade kor och andra   djur under vulkanutbrottet på Java, Indonesien. Aktivisterna åkte in i riskzonen med fara för eget liv för att hjälpa skadade och övergivna  djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".