"Inga kristna återvänder till Bagdad frivilligt"

2:10 min

Sverige fick nyligen skarp kritik av både FN:s flyktingorgan UNHCR och Europarådet för sin hantering av irakiska flyktingar. Vår korrespondent har träffat kristna irakiska flyktingar i Syriens huvudstad Damaskus som säger att de inte trodde det här om Sverige.

Mässa i en av Damaskus katolska kyrkor. Halva församlingen består av irakiska flyktingar. Många av dem hade släktingar och vänner bland dem som dödades i den senaste massakern på kristna i Bagdad den 31 oktober, när 46 människor miste livet i en blodig söndagsattack mot en kyrka.

En 11-årig pojke minns sin präst, Fader Wasim, som var en av dem som sköts ihjäl. Och alla här har hört talas om att Sverige utvisar kristna.

– Det hade vi inte väntat oss av Sverige, säger Bernadette Iskander, Sverige hade ett annat rykte, hur kan ni utvisa kristna irakier till Bagdad? Vet inte den svenska regeringen att de skickas att dö?

Bernadette sitter bredvid mig i kyrkobänken och kan alla sångtexter utantill. Hon säger att hon tackar gud varje dag för att hennes son lever. Han kidnappades för tre år sedan i Bagdad, sonen var då tolv år gammal, och hotad till livet med en kniv mot strupen. Bernadette och hennes man skuldsatte sig och kunde i sista minuten betala lösensumman.

Familjen flydde sedan hit till Syrien, i hopp om att kunna åka vidare, till USA eller Europa, kanske Sverige. I Syrien får de inga arbetstillstånd, utan måste leva på bistånd från internationella organisationer.

Hon får en klump i halsen när hon säger:

– Jag kommer aldrig att återse mitt hemland, vi kan inte återvända till Bagdad, det gör inga kristna frivilligt, och även om det är svårt att överleva här i Syrien, så blir vi åtminstone inte utvisade härifrån som irakierna blir från Sverige, säger Bernadette Iskander.

Cecilia Uddén, Damaskus

Cecilia Uddén, Damaskus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.