1 av 6
Rysslands president Dmitrij Medvedev är på plats. Arkivfoto: Michel Euler/Scanpix.
2 av 6
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Arkivfoto: Thierry Charlier/Scanpix
3 av 6
Brittiske premiärministern David Cameron. Arkivfoto: Thierry Charlier / Scanpix.
4 av 6
Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Arkivfoto: Michel Euler/Scanpix.
5 av 6
Mexikos president Felipe Calderon. Arkivfoto: Miguel Tovar/Scanpix.
6 av 6
Sydafrikas president Jacob Zuma talar vid World Economic Forum i Kapstaden (2009). Arkivfoto: Schalk van Zuydam/Scanpix.

Ekonomisk höghöjdsträning i Davos

Med schweiziska alperna som kuliss håller den ekonomiska och politiska världseliten möten i den lilla skidorten Davos varje år. Men det ekonomiska toppmötet har mer karaktären av ett diskussionsforum än ett islossningsmöte med viktiga beslut.


Den lilla staden Davos ligger på 1500 meters höjd i schweiziska alperna i den tyskspråkiga delen av landet. Befolkningen, på 11 000 invånare, lever på vinterturism och rika utlänningar. Här lever också minnet kvar av författaren Thomas Mann, vars berömda roman Bergtagen utspelar sig i Davos efter första världskriget. Under fem dagar i januari varje år växer befolkningen med cirka 2500 personer när världens viktigaste makthavare inom politiken och näringslivet gör entré. Det världsekonomiska toppmötet, World Economic Forum, har blivit väletablerat och långlivat och brukar också bara kallas för "Davos". Första gången mötet hölls var 1971.

Säkerheten brukar vara rigorös med stridsflygplan som spanar i luftrummet över alporten, beredda att i värsta fall skjuta ned ovälkomna flygplan. Terrorattentat är varje år ett skräckscenario i Davos och tusentals militärer och poliser vaktar världens ledare. Möteslokalerna, järnvägen och de smala vägarna övervakas. Rädslan finns också för att aktivister kan ställa till med oreda och kravaller.

Medvedev och Merkel bland deltagarna

Bland de statschefer, presidenter och statsministrar som kommer att pulsa runt i skidorten i år kan nämnas Rysslands president Dimitri Medvedev, Israels president Shimon Peres, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Storbritanniens premiärminister David Cameron, Frankrikes president Nicolas Sarkozy, USA:s finansminister Timothy Geitner, Mexikos president Felipe Calderon och Sydafrikas president Jacob Zuma.

Ministrar, riksbankschefer, flera av världens viktigaste företagsledare och en elit från den akademiska världen deltar också. Dessutom brukar fackföreningar och organisationer som Greenpeace och Amnesty vara bland de inbjudna.

Hollywoodstjärnan Robert de Niro, irländske popstjärnan Bono och spanske operasångaren Jose Carreras kommer att kasta extra stjärnglans över tillställningen i år.

Speed dating för ledare

Vid det ekonomiska toppmötet fattas inga beslut. Istället brukar det kallas för "nätverkens nätverk"  eftersom det ger näringslivstoppar en möjlighet att träffa varandra och dessutom viktiga världsledare som de aldrig annars skulle ha kommit i närheten av. Det har blivit en sorts speed dating för ledare, men utan långsiktiga förpliktelser. Under öppna informella seminarier och hemliga hotellmöten förbereds beslut som kan ha betydelse för utvecklingen i världen.

Kritikernas huvudargument mot mötet brukar just vara att viktiga beslut förbereds här men med brist på insyn. Anti-globaliseringsrörelsen anser att  World Economic Forum struntar i de intressen majoriteten av världens befolkning, framförallt i fattiga länder, står bakom. 

Men Davos-mötet har också tinat upp frostiga relationer och varit en brobyggare i svåra konflikter när världsledare mötts. 1988 skrev Grekland och Turkiet under "Davosdeklarationen" och kunde därmed undvika ett hotande krig. 1994 gjorde Shimon Peres, då israelisk utrikesminister,  och palestiniernas ledare Yasser Arafat en överenskommelse om Gaza och Jeriko. 2003 träffade Storbritanniens utrikesminister Irans president i en hotellsvit för ett informellt samtal trots att länderna saknade diplomatiska förbindelser. Och 2007 lyckades Tysklands förbundskansler Angela Merkel få upp det nästan dödförklarade EU-fördraget på agendan igen i diskussionerna med sina europeiska kollegor.

Identifiera kriser

Vid 2011 års upplaga av World Economic Forum har arrangörerna tagit fasta på kritiken om att mötet inte leder till konkreta handlingar. Förra året missade deltagarna det som sen blev 2010 års stora ekonomihändelse, den ekonomiska krisen i Grekland. I år försöker Davos-mötet fokusera på att identifiera kommande kriser och hitta lösningar på globala hotbilder innan de blir verklighet.

Den stora maktförskjutningen i världen med Kina som alltmer dominerande aktör står högt på dagordningen.

– Världen har ändrats fundamentalt. En av de viktigaste faktorerna är den nya verkligheten där den geopolitiska och geoekonomiska makten skiftat från norr till söder och från väst till öst, sa Klaus Schwab grundare av det ekonomiska toppmötet inför mötet 2011.

– Det får inte bara politiska och ekonomiska konsekvenser. Jag tror att världen måste gå igenom chockvågor för att anpassa sig, sa han.

USA rynkar bekymrat pannan över obalansen i handeln med Kina och landets valutapolitik, frågor som väntas komma upp på mötet. Kinas och Indiens mer framträdande roll på världsarenan märks också i hur deras deltagande på det världsekonomiska toppmötet växt senaste åren. Länderna tar allt större plats i de globala ekonomiska och intellektuella diskussionerna. Indien ska i år också arrangera Bollywoodfester när seminarierna är över.

Det ekonomiska toppmötets grundare Klaus Schwab är bekymrad över att listan på globala problem bara blir längre.

– Jag är bekymrad över att regeringar och internationella organisationer inte längre ska klara av den snabba takten och kraften i den nya verkligheten, har Schwab sagt enligt International Herald Tribune.

World Economic Forum publicerade i januari 2011 en global riskrapport där de 37 största frågorna att ligga sömnlös över presenterades. Bland dem fanns förstås kända dilemman som klimatförändringarna och länders skuldkriser, men rapporten tog också upp migration och nya tekniker.

En viktig fråga på toppmötet blir förstås också euroområdets skuldkris och blickarna kommer att riktas mycket mot Greklands premiärminister George Papandreou och finansminister George Papaconstantinou. Frågan är hur Grekland och andra europeiska länder kommer att lösa problemen som också påverkar omvärlden.

På agendan i den lilla alporten står också internationella problem som korruption och utbrändhet. En fråga som kommer upp är " Har väst misslyckats i Afghanistan?"

Tidigare år har också globala hotbilder som terror, kriserna i Mellanöstern, hiv och aids- problematiken samt bristen på vatten varit uppe till diskussioner under World Economic Forum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista