Islamolog Jan Hjärpe: Ett väntat uppror

"Jag är inte alls förvånad"
2:16 min

Jan Hjärpe, professor emeritus vid Lunds universitet är inte förvånad över upproret i Egypten. Även folket på Kairos gator säger att längtan efter demokrati är stor.

– Folk är trötta och vill ha förändring, säger en av männen i Kairo till CNN.

Och upproret var väntat säger islamologen Jan Hjärpe, professor emeritus vid Lunds universitet.

– Jag är inte alls förvånad, det här är någonting som jag har väntat på i flera år. Vi vet ju, bland annat genom den stora undersökningen "World value survey" att det i de här länderna finns en stark längtan efter demokrati.

Protesterna i Egypten fortsätter, och det beror på att förhållandet mellan det egyptiska folket och staten har förändrats i grunden, säger utrikesdepartementets mellanösternexpert Robert Rydberg.

– Traditionellt har Egypten varit ett land med en mycket stark stat som har styrt över ganska pacificerade och resignerade medborgare. Men i dag har detta förändrats. Jag tror inte att den typen av tal som president Mubarak höll i går kommer att räcka, säger Robert Rydberg.

Fortfarande finns en osäkerhet kring hur militären kommer att agera, men inom armén finns en oro, säger Robert Rydberg på UD.

– Man är orolig för ett kaotiskt läge där olika extremistiska grupper ser möjligheter att stärka sitt inflytande.

En organisation som det muslimska brödraskapet kan nu få ett relativt stort politiskt inflytande tror islamologen Jan Hjärpe. Men risken att Egypten skulle bli en islamisk stat i stil med Iran, är mycket liten säger han.

– Den tror jag är minimal. Den yngre generationen vill ha frihet, det har vi kunnat se just i Iran, och det gäller här också. Och det tror jag att de islamistiska partierna också kommer att anpassa sig efter, säger islamologen Jan Hjärpe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".