Om amerikanska mattor

Våra vänner Frank och Maureen har en rödbrokig matta i vardagsrummet, ovanpå den grå heltäckningsmattan. Det är kanske inte så stilrent, och kanske inte så praktiskt heller med tanke på att amerikaner sällan tar av sig skorna inomhus, men matta på mattan är iallafall varmt och ombonat.

Och just det där ombonade, det är ett försäljningsargument när det gäller amerikansk heminredning. Stora pösiga soffor, mörka mulliga möbler och tunga gardiner präglar stilen i många möbelbutiker, långt ifrån den avskalade nordiska inrednings-estetiken.

Som alltid är det svårt att generalisera i ett land med över trehundra miljoner invånare, men medelamerikanen bryr sig mätbart mindre om inredning än medelsvensken.

Statistiken visar att europeerna i allmänhet - och svenskarna i synnerhet - spenderar mer pengar på inredning och förbättringar i hemmet än vad amerikanerna gör. Och min egen fullkomligt ovetenskapliga undersökning bland vänner o bekanta tyder på samma sak. Här ser jag fler stillösa mattor på mattan, fler hejkomohjälpmig-lösningar i övermöblerade vardagsrum - och en befriande brist på ängsligt likriktad design.

(den här texten går också att höra som en krönika i Nya Vågen i P1)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".