Om vådan av att kissa på sig

En 3-åring här i närheten har fått sparken från sitt dagis. Orsaken? Hon kissade på sig.

3-åriga Zoe har lite svårt att hålla tätt, precis som rätt många andra i sin ålder. För några veckor sen fick hon besked om att hon inte platsade på förskolan längre. Hon hade kissat på sig igen - och därmed passerat gränsen. Förskolan, som ligger i Arlington i Virginia, ett stenkast från Washington, har nämligen specifika regler: barnen får kissa på sig högst åtta gånger under en 4-veckorsperiod.  Händer det en nionde gång så stängs man av, enligt kommunens reglemente. Liknande dagisregler gäller i flera amerikanska kommuner, visar det sig.

Washington Post, som uppmärksammat dagis-avstängningen, menar att fallet Zoe är ett symptom på en ny trend i amerikanska förskolor. Fler och fler dagis satsar på akademisk prestation, och på att drilla även väldigt små barn i läsning, stavning och räkning. Allt för att locka ambitiösa och välbeställda föräldrar, som är beredda att betala högre avgifter för bästa möjliga dagisutbildning.

När förskolorna fokuserar resurserna på läroämnen, så blir det följdaktligen mindre resurser kvar till trivialiteter som att byta blöjor.

Zoes mamma har nu tagit tjänstledigt en månad från sitt jobb för att potträna sin dotter. Hon har också skrivit ett pott-manifest till Arlingtons kommun där hon kräver att reglerna ändras, och att man slutar straffa barn för något de inte rår för. Att inte ha full kontroll över blåsan är normalt för en 3-åring, påpekar mamman. Zoe själv har nu fått börja på ett annat dagis, ett där man har tid för ett o annat blöjbyte.

Jag tänker på våra tre barn och alla gånger jag travat hem från förskolan med en plastpåse med nedkissade byxor i, hand-i-hand med en 3-åring som skuttar fram iklädd udda reservbrallor. Och jag minns vår tålmodiga bvc-sköterska som alltid sa att "potträning löser sig med tiden".

- Tänk bara på att inte göra för stor sak av det! sa bvc-sköterskan.

Just det rådet har de nog missat i Arlington.

(En längre version av den här texten publicerades också som krönika i P1morgon 2 februari)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".