Anhängare till Wilders samlade utanför rättssalen. Foto: Peter Dejong/Scanpix.

Bakgrund Nederländerna: Åtalad för sina verbala attacker på islam

När rättegången mot den holländske politikern Geert Wilders nu börjar om så sker det med en ny domare. I oktober förra året protesterade Wilders mot att den dåvarande domaren visat att han inte var opartisk.

Den 47-årige Geert Wilders är åtalad för sina verbala attacker på islam. Den rättsliga processen inleddes för två år sedan och riktar in sig på flera tal Wilders skrivit och hållit. Bland annat så skrev han den 8 augusti 2007 en insändare i den holländska tidningen De Volkskrant att Koranen borde förbjudas i Nederländerna, i likhet med Adolf Hitlers Mein Kampf. Han hävdar att Koranen är fascistisk och att den uppmanar till hat och mord. Därför saknar den existensberättigande i den nederländska rättsordningen.

2008 kom så den 17 minuter långa filmen Fitna där han tar upp delar ur Koranen som bevis på sin tes om att Koranen uppmanar till våld och död. Den lades ut på nätet men gav nätleverantörerna problem då den hela tidens släcktes ner på grund av sitt hatiska innehåll.

Den 11 september 2010, i samband med nioårsdagen av attentaten i New York, så besökte han ground zero i New York och höll ett tal i närheten mot det islamiska centret som är tänkt att byggas där.

Geert Wilders föddes den 6 september 1963 i ett katolskt hem, men har senare sagt att han inte tror på någon religion. 1998 blev han invald i det holländska parlamentet för det liberala Folkpartiet för Frihet och Demokrati.

I juli 2004 presenterade han och partikollega en pamflett RECHT(S) op je doel af vilket är ett tiopunktsprogram för en mer konservativ rättspolitik inom Folkpartiet. De krävde strängare straff, högre maxfart på vägarna, utvisning av radikala imamer och nej till turkiskt EU-medlemskap.

När han inte fick gehör för den sistnämnda punkten bestämde han sig för att lämna partiet och bilda sin egen parlamentsgrupp, Wildersgruppen.

Wilders var också en av de ledande i nej-kampanjen i folkomröstningen om en ny EU-konstitution som röstades ner med en majoritet av det holländska folket.

Den 22 februari 2006 grundade Wilders Frihetspartiet. Månaden senare publicerade han Muhammedbilderna i Jyllands-Posten på sin webbplats, som han sa var en markering för yttrandefriheten.

Kort därefter hävdade han att han på två dagar fick ta emot 40 mordhot vilket väckte stor uppmärksamhet i landet. Många menar att det bidrog till valframgången för Frihetspartiet i parlamentsvalet 2006. Partiet blev med sina 5,9 procent det tredje största oppositionspartiet och fick därmed nio platser i parlamentet. 

2007 röstades Geert Wilders fram som årets politiker av landets politiska reportrar med motiveringen att han levererade bra rubriker.

Vid parlamentsvalet 2010 plockade Frihetspartiet ytterligare stolar i parlamentet och har nu 24 platser. Med det politiska instabila läge som nu råder i Holland så måste de regerande Folkpartiet förlita sig på flera småpratar för att få ihop en majoritet för sina förslag, bland annat Geert Wilders parti.

Forna partikollegor till Geert Wilders har beskrivit honom som en 24/7-politiker som inte har tid för några andra intressen. Han är gift med en kvinna från Ungern och förnekar att han skulle vara rasist. I en intervju med det brittiska TV-bolaget BBC har han sagt att hans intention endast varit att han vill ha en debatt om friheten att få uttrycka sina åsikter. Dessutom menar han att islam är ett hot mot vårt västerländska levnadssätt.

På grund av hoten mot honom lever han med permanent skydd sedan 2004, detta efter morden på politikern Pim Fortuyn och filmproducenten Theo van Gogh.

Wilders är en stor vän av Israel och reser ofta dit.

Han riskerar upp till ett års fängelse eller ett bötesstraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".