Johanna Melén, Moskva

Jag har en vän i Moskva som heter Leonid. Han brukar berätta om dagarna i augusti 1991 när kommunistregimen slutligen föll och Sovjetunionens sammanbrott var oundvikligt.

Om en ny tid då han som författare inte längre behövde skriva Brezjnevs namn ett visst antal gånger för att få sina böcker tryckta. Eller för den delen stå i timslånga köer för en dålig bit kokt korvs skull.

Där i augusti gick han arm i arm med den kände ekonomen på ena sidan, den prostituerade kvinnan på den andra i försvaret av parlamentet och demokratin.

Första gången han berättade var minnena färska och som många intellektuella var Leonid mitt uppe i skapandet av det nya Ryssland. Det skulle inte gå över en natt, men det gick åt rätt håll.

Nu är minnena mindre tydliga, för 20 år har passerat sedan de där augustidagarna och fortfarande kämpar landet Ryssland med bilden av sig själv och sin plats i världen.

Leonid har blivit gammal, kan köpa hur mycket korv han vill och är ingen pessimist, men han tror inte längre lika säkert på en demokratisk utveckling under de förhållanden som nu råder.

Genom åren har han haft många skäl och flera chanser att lämna landet men har alltid valt att stanna. För i Ryssland, säger Leonid, är det intressant att leva. Och jag håller med.

Som korrespondent i Ryssland kan det vara svårt, besvärligt, till och med farligt men alltid intressant och aldrig tråkigt.

Utanför landets gränser väntar elva länder till, från Kazakstan i öster till Ukraina i väster, med sina vitt skilda processer för att en gång för alla skaka ett 70-årigt Sovjetarv av sig.

På meritlistan för jobbet som SR:s Moskvakorrespondent står bland annat universitetsstudier i ryska, radioerfarenhet från Sveriges Radio Blekinge, fem år på Aftonbladet där jag startade ett samarbete med den regimkritiska tidningen Novaja Gazeta, samt många resor till en del av världen där jag av någon anledning känner mig alldeles som hemma.

Kort om Johanna:

  • Född 1976
  • Sambo och dotter
  • Läst ryska i Uppsala, Moskva och Sankt Petersburg
  • Journalistutbildning från JMK, Stockholms universitet
  • Jobbat på bland annat Aftonbladet och Sveriges Radio Blekinge