Miljontals drabbade av översvämningskatastrofen

Mitt sista synintryck av översvämningszonen i södra Pakistan var familjer som gjorde sig redo för att försöka sova längs landsvägen. En del hade lyckats bygga enkla tak med hjälp av kvistar och plastskynken.

Andra skulle sova under bar himmel. Många jag talat med sa att de inte ätit någonting sedan dagen före. Föräldrar sa att deras barn var sjuka i malaria, feber, diarré.

Det är miljontals människor, många av dem redan undernärda och utfattiga, som nu drabbats av en upprepning av förra årets översvämningskatastrof.

Några timmar senare, vid 23-tiden, kom jag tillbaka till mitt hotell i jättestaden Karachi. Där hade något slags party just avslutats.

Chaufförsdrivna fordon körde fram för att hämta mätta och belåtna familjer som  strömmade ut genom hotellets portar. Många skrattade och tog bilder av varandra, till synes obekymrade av eländet för landsmännen i en annan del av provinsen. 

Pakistans premiärminister Gillani har öppnat en fond för donationer till översvämningsoffren. Tidningen The News skriver att responsen hittills på vädjan om pengar har varit så "patetisk" att regeringen inte vill avslöja hur lite som skänkts. En del banker som var öppna för donationer till fonden hade inte fått en enda rupie. Enligt tidningen beror den dåliga responsen på oro för att donerade pengar inte ska nå de behövande.

Men också frivilliga insatser som var vanliga vid förra årets översvämning verkar ha minskat kraftigt. I år har jag inte sett de konvojer med lastbilar med insamlade förnödenheter som korkade igen vägarna förra året.

Det är inte bara pakistanier som verkar trötta på att hjälpa utblottade översvämningsoffer. Också FN:s vädjan om internationella donationer har gett magert resultat.

En räddningsledare säger att det finns ett akut behov av tält för över fem miljoner människor som nu lever i provisoriska läger eller ute i det fria. Hittills har Japan skänkt 3.500 tält. Och i morse landade fyra plan från Kina på Karachis flygplats med förnödenheter. Men även om den hjälpen säkert är välkommen behövs mycket mer.