1 av 2
2 av 2
Gudstjänst i Shiloh Baptist Church i Fredericksburg i Virginia. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
USA-bloggen

Kyrkan spelar en stor social roll

Första anhalten på reportageresan: Fredericksburg, Virginia. Stämningsfull gudstjänst i Shiloh Baptist Church, och trevligt återseende med pastor Lawrence Davies. Vi träffades senast för tre år sen, när jag intervjuade honom strax före presidentvalet. Då var han passionerad Obama-anhängare. Nu har engagemaget svalnat betydligt. Många här är besvikna på Obama och tycker att han svikit demokraternas ideal, och gått för långt åt höger. Hör mer i i dag.

Fint att få gå på baptistgudstjänst med så skön musik och körsång. Och det går inte att slinka in obemärkt - här hälsar alla och tar i hand. Precis som förra gången uppmanades jag ställa mig upp i kyrkbänken och presentera mig ordentligt för församlingen med ett "good morning Church!", varpå alla ropar tillbaka "Good Morning" och kryddar med "Amen" och "praise the Lord".

Kyrkan spelar en stor social roll, rent konkret. Pastor Davies räknade upp vilka i församlingen som är sjuka och kan behöva extra hjälp.

- Mr Robinson är dålig, be för honom, och tänk på att gå hem till Mrs Robinson med lite soppa eller kvällsmat.

Att kyrkan har en viktig funktion som socialt skyddsnät för utsatta är påtagligt.

Nästa stopp på resan: Cincinnati, Ohio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".