USA-bloggen

Utah nästa

Det blev alltså flyg till Salt Lake City.

Inrikesflyget i USA är verkligen en folksport, det känns lite mer som att åka någon landsvägsbuss. Dvs det är inget som helst märkvärdigt, det är det naturliga och självklara sättet att förflytta sig, i konkurrens med bilen förstås. Amerikansk TV rapporterar varje dag rutinmässigt om hur trafiken går på flygplatserna, även om det bara skulle vara några minuters förseningar eller inga alls, ungefär som lokalradion i Sverige rapporterar om hur kollektivtrafiken flyter.

Flygplatsen i Portland var för övrigt behagligt avstressande efter den hemska överbefolkade La Guardia i New York.

Kvinnan som satt bredvid mig i planet pluggade för att klara inträdesproven till Mensa, föreningen för de ueber-intelligenta. Hoppas hon kommer med.

Väl framme i Salt Lake City kunde man naturligtvis inte undgå och tänka på det... ...amerikanska presidentvalet. 2002 hölls ju vinterolympiaden i Salt Lake City och den som var olympiageneral var Mitt Romney. Han i sin tur är nu den kanske ledande republikanske presidentkandidaten. Kanske - eftersom många republikanska gräsrötter inte tycker han är  tillräckligt konservativ och så anses han lite träaktig också.

Dessutom är han mormon och mormonernas högkvarter ligger ju i Salt Lake City. Det återstår att se om amerikanerna kan tänka sig en mormon som president.

Från Salt Lake City tog jag mig direkt cirka 50 km söderut till staden Provo. Mer om det senare.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".