"På den sjätte dagen skapade Gud dinousarier". Bibliskt budskap i souveniraffären på the Creation Museum. Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.
USA-bloggen

På sjätte dagen skapade Gud dinousarierna

Jag lämnar Skapelsemuseet i St Petersburg, Kentucky med Guds ord ringande i öronen. Jag har  och vandrat runt bland brölande dinousarier och naturtrogna bibelkaraktärer i timmar och försökt förstå hur bokstavstrogna kristna resonerar.

Skapelsemuseet ute på slätten i Kentucky tillägnas Skapelsen, precis så som den beskrivs i Bibeln. Utgångspunkten är alltså att Gud skapade världen på sex dagar, för sisådär sextusen år sen. Denna historietolkning beskrivs i form av en påkostad utställning med avancerad teknik och väldigt mycket ljud-  och ljuseffekter. Guds röst strömmar ur högtalarna med öronbedövande volym. Museets tekniska chef har rekryterats från Hollywood, berättar museichefen för mig.

Nu ska Skapelsemuseet expandera och bygga en hel biblisk nöjespark i Hebron (jo, orten heter så) i Kentucky. Museiledningen kallar det för edutainment: education and entertainment, utbildning och nöje i ett. Men det främsta målet är förstås att missionera: syftet är att omvända de icke-troende.

Det är hög tid att lämna bibelbältet. Jag kör vidare västerut, från Kentucky och vidare in i Indiana. Det är pastoralt vackert, om man bortser från själva motorvägen. Träden sprakar i knallrött och gult, himlen är krispigt blå och solen strålar över vita lador. Helt utan hjälp av specialeffekter. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".