1 av 3
Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
2 av 3
Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
3 av 3
Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
USA-bloggen

Kaffe hos mormor

Dagen började med att jag fick skrapa av isen från vindrutan. Känns som något stort när det är första gången för säsongen. Lokalbefolkningen här säger att när vintern väl kommer på allvar så håller den i sig i sex månader. Kanske överdriver de lite.

I varje fall var det kallt, speciellt eftersom det blåser så mycket. Så jag insåg att jag måste skaffa en tjockare jacka, hittade en i Rawlins. 

Sedan var det raka vägen mot staden Casper. Samma gigantiska slättlandskap som igår, kanske än mer oändligt, och lite kargare, ibland ser det ut som rena månlandskapet om det inte var för de små vindpinade buskarna, inga träd. Och totalt öde i kanske 200 km, inte ett enda hus.

Jo, där dök ett upp: GRANDMOTHERS CAFE. Det måste vara ett av världens mest isolerade matställen. Ett populärt tillhåll för män med SUV eller pickupbil (jag såg inga kvinnor bland gästerna). Tyvärr hade jag redan ätit lunch (i Rawlins) så jag nöjde mig med en kopp kaffe.

Centrala Casper ser ut lite som om vildavästerntiden slutade i förrgår. Och den mest omdiskuterade frågan i staden just nu är talande nog ett förslag om att... ... förbjuda folk att ha med vapen i stadsfullmäktige och på andra kommunala möten. För en utomstående kan ju det låta som ett, tja, ganska välmotiverat förslag. Men i Wyoming håller man hårt på rätten att bära vapen och man kan krasst utgå ifrån att de flesta man möter har ett vapen.

Passande nog har jag en tavla med ett vackert cowboymotiv i hötorgsstil på mitt motellrum (se bild).

Wyoming är (förstås) en mycket solitt republikansk delstat, så republikansk att det inte kommer att bli någon presidentvalskampanj här nästa år.

Det hänger ju ihop med det amerikanska valsystemet där regeln är, i nästan alla delstater, att "the winner takes all". Och republikanerna är så överlägsna i Wyoming att hur mycket de än skulle göra bort sig så kommer deras kandidat (Romney? Cain? Perry?) att vinna delstaten, Så det är ingen idé för dem att ha någon valkampanj där.

Och hur mycket demokraterna än skulle anstränga sig så kommer Obama att förlora så de kampanjar inte heller i Wyoming. Bägge lägren koncentrerar sig istället på de så kallade "battle states", där det står och väger.

I kväll ska jag träffa ledarna för stadens Tea-Party-rörelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".