1 av 3
Wyoming. Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
2 av 3
Wyoming. Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
3 av 3
Wyoming. Foto: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
USA-bloggen

Var är polisen?

Träffen med Tea-Party-människorna höll på och gå helt snett. 

Vi skulle mötas hos familjen Bogart som bor en bit utanför Casper. Men jag somnade till (bildligt talat) bakom ratten och missade att ta av. Det var en motorväg och eftersom jag numera vet att det är många mil mellan korsande vägar i Wyoming tänkte jag att jag får åka till Monatana innan jag kan vända. Lyckligtvis dök det upp en avtagsväg rimligt snart och jag blev inte så försenad.

Tea-Party-människorna pratade nästan uteslutande om att den mer än 200 år gamla amerikanska konstitutionen måste följas till punkt och pricka och att Obama inte gör det. De sa att de hade mognat och inte var lika arga som tidigare. Mitt intryck var att Tea-Party-rörelsen är lite på retur, åtminstone i Casper.

I dag har jag lämnat Wyoming och kommit fram till Rapid City i South Dakota. Jag vet att jag börjar bli tjatig men återigen var det fantastiska, väldiga öppna landskap. Något liknande har jag tidigare bara sett i sydvästra Sibirien. Fast det var härligt när man kom fram till South Dakota och man helt plötsligt hamnade i en skog.

En sak som kom som en överraskning var alla oljeborrtorn och pumpar (fortfarande i Wyoming). Jag hade ingen aning om att det fanns olja där. Ännu mer olja - mycket olja - finns det i North Dakota, som man börjat utvinna på senare tid. Förhoppningen är att det ska minska behovet för USA av import, men det finns också miljöinvändningar.

Och så frågar jag mig: VAR ÄR POLISEN? Nu har jag åkt mer än 1000 km och på den sträckan har jag inte sett en enda polisbil. Noll. Highway Patrol, vad gör ni?? I filmens värld tycker jag alltid att det smyger upp en polisbil bakom och slår på sirenen och så är det bara att köra in till vägkanten. Slutsatsen är kanske att man inte ska tro så mycket på filmerna.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".