1 av 3
Här räddades en mamma, mormor och baby. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 3
Journalister väntar utanför raserat hus. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 3
Korrespondentbloggen

Katastrofjournalister som får mig att skämmas

Ibland skäms jag över att vara journalist. När jag stod i strilande kallt regn i Ercis och tittade på hur räddningsarbetare lyckades rädda en mormor, en mamma och en baby ur ett raserat hus efter jordbävningen i östra Turkiet visste jag att den här berättelsen snabbt skulle spridas av världspressen.

Att den 16 dagar gamla bebisen Azra lyckades överleva under ett totalt raserat hus var en solskenshistoria bland nyheter om döda, skadade och tusentals människor utan något hem att återvända till. Men den historia som inte spreds lika kvickt är den som verkligen fick mig att skämmas.

Medan sjukvårdarna försökte bära baby Azras mamma till den väntande ambulansen trängdes pressfotograferna vid båren för att försöka få den bästa bilden av kvinnan som överlevt. Trots att räddningsledaren skrek i sin megafon att journalisterna störde räddningsarbetet och borde dra åt helvete fortsatte fotograferna att knuffas framför båren. En översättare som var på platsen sa "det är syner som den här som gör att jag aldrig skulle kunna jobba som journalist". Själv bara skämdes jag över hur jakten på en nyhet får journalister att helt tappa respekten för dem som faktiskt är i ett katastrofområde för att verkligen göra nytta och rädda liv.

Häromdagen läste jag att flera hotell i Van rasat efter en ny jordbävning. En av dem som dog var den japanska räddningsarbetaren Atsushi Miyazaki, som rest till Turkiet för att hjälpa dem som blivit hemlösa i den förra jordbävningen. Räddningsarbetaren hyllas nu på sociala medier. "Hans namn är Atshusi, hans efternamn är mänsklig", står det i ett av inläggen.

Och handen på hjärtat - vem gör störst nytta av i ett katastrofområde, en räddningsarbetare eller en journalist?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".